Bilim insanları duyurdu: Empati yapabilen robotlar geliştirdik!

Bilim insanlarınca yapay zeka ve robotik sistemlerin en çok tartışılan konusu, ‘empati’ eksikliği sorununa çözüm bulundu. Yapılan ilk denemelerde iki robotun birinin gözlemci olması vasıtasıyla robotik hareketleri izlendi. Gözlemci olan robotun deneyde karşısındaki robotun sıradaki adımını algılayabildiği görüldü. Bunun robotik teknolojiler üzerinde çığır açacak bir yenilik olabileceği üzerinde duruluyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.01.2021, 13:55 14.01.2021, 13:44
Bilim insanları duyurdu: Empati yapabilen robotlar geliştirdik!

Yapay zeka desteğiyle birlikte robotik teknolojiler son dönemlerde hiç olmadığı kadar sık karşımıza çıkmaya başladı. Yapay zeka teknolojisi veri akışı, iletişim ve meslekleri büyük bir oranda etkileyebilecek köklü bir değişim ve bu konunun son aşamasına gelinmesi ve herkesçe pratik bir kullanım sunulabilmesi için de daha bir hayli yol var. Fakat meydana gelen yeni gelişmeler şimdiden büyük heyecanlar duymaya neden oluyor.

İşte son paylaşılan bir gelişmeyle şimdiye dek savunulan robotik sistemlerin belki de en önemli eksikliklerinden biri giderilmiş olabilir. Bilim insanları tarafından karşısındaki robotun duygu ve düşüncelerini algılayan yani empati kurabilen robotların geliştirildiği duyuruldu.

Empati kurabiliyor

New York’ta bulunan Columbia Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, şimdiye dek aşılması çok zor bir aşamayı geçip empati kurabilen robotlar geliştirdiklerini ifade ediyor. Uzmanlar, robottaki empati unsurlarını gözlemlediklerini ifade ederek testlerin sürdüğünü kaydetti.

Araştırmacılar, geliştirilmiş olan robotlar uzun zamandır birbirlerini tanıyan bir çiftmişçesine karşıdaki robotun adımlarını ve hareketlerini tahmin edebiliyor.

Süreç hangi aşamada?

Araştırmacılar tarafından bir robot deney amaçlı küçük bir oyun parkuruna koyuldu ve gördüğü en yakın yeşil daireyi aramaya ve ona doğru hareket etmeye yönelik programlandı.

Ardından ise birinci robotu gözlemlemek amacıyla kenara ikinci bir robot daha koyuldu. Gözlemci olan robot ortağının iki saat süresince ortada oyun oynamasını izledi ve gelecekte olabilecek hareketlerin yüzde 98’lik bir kısmını doğru olarak tahmin edebildi.

Mesela bazen yeşil bir daireyi engel sebebiyle göremeyen robot, böyle bir zamanda en yakındaki diğer yeşil daireyi izledi.

Bu durumlarda bütün yeşil daireleri görüş alanına alan gözlemci robot kendisini robotun yerine koyarak, yeşil çemberin diğer robota en yakın görüneceğini ve bunun karşısında ne şekilde hareket edeceğini doğru bir şekilde bildi.

Üniversiteden Boyuan Chen, “Robotların dünyayı başka bir robotun baktığı yönden nasıl görebildiğini anlamaya başladığımız anlamına geliyor bu.” deyip bu yapılan çalışmanın bir ilk olduğu bilgisini paylaştı.

Bilim insanları tarafından şimdi ise deneylerin arttırılıp robotları da daha da geliştirmek adına testler sürdürülüyor.

Yorumlar (0)