Bilim insanları duyurdu: Dünya şimdiye dek olmadığı kadar hızlı dönüyor

Bilim insanları tarafından Dünya'nın dönüş hızının son 50 senedir olmadığı kadar hızlı olduğu duyuruldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.01.2021, 17:09 07.01.2021, 16:21
Bilim insanları duyurdu: Dünya şimdiye dek olmadığı kadar hızlı dönüyor

Bilindiği üzere dünyamız hem Güneş'in etrafında hem de kendi ekseninin etrafında dönüyor. Kendi etrafında dönmesi sonucu gece ve gündüz, Güneş'in etrafında dönmesiyle de mevsimler oluşuyor.

Dünya'nın kendi ekseni etrafında yapmış olduğu dönüş 1 günde tamamlandığından bu süre 24 saat olarak nitelendiriliyor.

Geçmişte dünyanın güneşin etrafındaki dönüşü 24 saatten daha uzun sürmüş ve 70'li senelere dek 24 saat olan süreye 27 saniye daha eklenmişti. Fakat bilim insanlarına göre bu süre artık değişti.

Dünya şimdiye dek olmadığı kadar hızlı

Bilim insanları Dünya'nın son 50 senedir hiç olmadığı kadar hızlı dönmeye başladığını ifade ediyor. Bundan dolayı bir günün 24 saatten kısa sürdüğünü belirtiyor. Fakat bu kısalmanın atomik düzeyde gerçekleştiğinden, insanlar tarafından tıpkı dünyanın dönüş hızı gibi fark edilemiyor.

2020 senesinde hız rekoru kırıldı

Bilim insanları 19 Temmuz 2020 tarihinde bir günün 24 saatten 1,4602 milisaniye daha az sürdüğünü ortaya çıkardı. Bu süre, 1960 senesinde kayıtların tutulmaya başlamasından bu zamana kadar geçen en kısa gün olarak kaydedildi.

Uzmanlar tarafından ise bu farkın ortadan kaldırılması ve zamanın tekrar Dünya'nın kendi etrafındaki dönüşüyle eş değer hale getirilmesi amacıyla saniye silinip silinmemesi tartışılıyor.

Peki saniye silinmesi veya dünyanın dönüşünün hızlanması teknik olarak neden bu kadar etkili? Çünkü özellikle iletişim ve uydu ekipmanları, Güneş, Ay ve diğer yıldızların konumu dikkate alınarak belirlenen ve Güneş zamanlı hizalanan gerçek zamanla ilişkilendiriliyor. Bundan dolayı milisaniyede oluşan farklar dahi bilim insanları için büyük bir önem taşıyor.

Yorumlar (1)
Burak 3 yıl önce
Dünyada saat 5 .30 gibi güneş batıyor burası Türkiye Hatay İskenderun Mustafa Kemal mahlesi