Bilim insanları dünyanın her yerine temiz su ulaştırmanın yolunu buldu

Rus bilim insanları tarafından dünyanın her bölgesine, iklim koşulları elverişsiz olsa dahi temiz su ulaştıracak kompakt su arıtma tesisleri geliştirildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.10.2019, 13:30
Bilim insanları dünyanın her yerine temiz su ulaştırmanın yolunu buldu

BM’nin raporuna göre, günümüzde dünyada toplamda 2 milyon insan temiz içme suyuna ulaşamıyor. Bu sorunun çözülebilmesi için 2017 senesinde, Tomsk bölgesinde Rus bilim insanlarınca ‘Temiz Su’ programı başlatıldı. Projeyle birlikte bu yıl su arıtma tesislerinin modernleştirilmesi işlemi yapıldı.

Tomsk Politeknik Üniversitesi’nce basın servisi açıklamalarında bilim insanları benzersiz bir teknoloji kullandı ve hem ekonomik hem de kompakt su arıtma sistemleriyle çok uzak noktalara bile temiz su ulaştırabilmenin yöntemini keşfetti.

Bilim insanlarınca yeni geliştirilen teknolojiyle daha önceden olduğu gibi çok büyük su arıtma tesislerine gereksinim duymaksızın doğrudan su kaynağının bulunduğu bölgelerde temiz su sağlamak mümkün olacak. Bununla birlikte su arıtma tesisi ağlarının işletilmesi ve kurulmasına dair büyük bir maliyetin de önüne geçilmiş olacak.

Tomsk Politeknik Üniversitesi Temiz Su Araştırmaları Projesi Baş Mühendisi Andrey Matveyev konuyla ilgili, “Teknolojinin avantajı; yüksek verimliliği, düşük enerji ve su tüketimi, ebat küçüklüğü ve farklı kirlilikteki farklı su kaynaklarında kullanılabiliyor olmasından kaynaklanıyor. Söz konusu sistem, 24 metrekare çapındaki her tür hava koşuluna dayanıklı seyyar bir bölmede kullanılabiliyor. Aynı zamanda uzaktan kumanda ve otomasyon özelliğine de sahip” dedi.

Bilim insanları, sistemin diğer ülkelerin üretimini yaptığı su arıtma sistemlerine göre çok daha az enerji tükettiğini savunuyor.

Bununla birlikte yeni geliştirilmiş arıtma teknolojileriyle birlikte, her sistem kurulduğu bölgenin ihtiyaçlarına yönelik çalışıyor. Bununla birlikte bütün sistemler bir tek rapor sistemine bağlı olarak çalıştığından dolayı, sistemi oluşturan parçaların durumu, tüketilen elektrik değerleri ve su değerleri de günlük olarak çok kolay bir şekilde takip edilebiliyor.

Bütün bu sistemler, Tomsk bölgesinin iklim koşulları daha çetin olan kuzeydeki bölgeleri de olmak üzere pek çok yere hizmet verebiliyor. Bununla birlikte içme suyu, yerli vatandaşlardan on binlercesine sorunsuz bir şekilde ulaşabiliyor. Uzmanlar sistemin, tüm dünyaya, her iklim koşullarındaki bölgeye bir problem olmaksızın ulaşabileceğini iddia ediyor.

Yorumlar (0)