Bilim insanları, demans (bunama) hastalığını erken teşhis eden yapay zeka geliştirdi

DSÖ’nün verilerine göre, dünya genelinde 50 milyona yakın demans (bunama) hastasının olduğu ve bu hastalığın erken teşhisinin kritik bir önem taşıdığı belirtilirken, Cambridge Üniversitesi’nden bazı araştırmacılar, demans hastalığını bir günde teşhis eden yapay zeka geliştirdiklerini açıkladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.08.2021, 16:04 12.08.2021, 14:22
Bilim insanları, demans (bunama) hastalığını erken teşhis eden yapay zeka geliştirdi

İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi'nden, bir grup bilim insanı, bir tek beyin taramasının ardından demans (bunama) hastalığı teşhisi koyabileceği belirtilen bir yapay zeka sistemini test ettiklerini bildirdi.

Sağlık durumunun kötüye gitmesi engellenecek

Uzmanlar, geliştirilen yapay zekanın kişinin sağlık durumunun uzun dönem stabil kalıp kalmayacağını ya da tedaviye ihtiyaç olup olmadığını da tahmin edebileceğini ifade etti. 

Öte yandan, demansı teşhis etmek üzere şu an çeşitli testler ve birkaç tarama gerekiyor. Bu durum ise hastalığın erken teşhisini geciktiren bir husus olarak beliriyor. Bilim insanları, yeni sistemle birlikte hastalığın erken teşhisinin konabileceğini ve böylece hastanın sağlık durumunun kötüye gitmesinin engellenebileceğini ifade etti. 

Cambridge Üniversitesi'nden Prof. Dr. Zoe Kourtzi, "Erken teşhis, erken tedavi anlamına gelir. Bu anlamda, hastalığın ilerlemesini geciktirebilir ve daha fazla zararın önüne geçebiliriz. Çünkü Demans hastalığının semptomları, hastalığın başlangıcından çok sonra çıkıyor” şeklinde konuştu. 

Bununla beraber, Kourtzi'nin yapay zeka sistemi, demans şüphesi taşıyanların beyin taramalarını, binlerce demans rahatsızlığı bulunan kişilerin beyin taramaları ve tıbbi kayıtlarıyla mukayese ediyor. Söz konusu algoritma, uzman nörologların dahi göremediği taramalardaki kalıpları tanımlayabilir ve bu kalıpları, veritabanındaki sonuçlarla eşleştirebiliyor.

Testlere başlandı

Geliştirilen yapay zeka sistemi, Addenbrooke Hastanesi’nde ve ülke genelindeki hafıza kliniklerinde yavaş yavaş kullanılmaya başlandı. Sisteme, ilk sene yaklaşık olarak 500 hastanın katılacağı tahmin ediliyor.

Cambridge Üniversitesi'ndeki sinirbilimcilerle beraber söz konusu çalışmayı yöneten nörolog Dr. Tim Rittman, bu yapay zeka sistemini "muhteşem bir gelişme" şeklinde değerlendirdi. 

“Hastaların hayat mücadeleleri için çok önemli”

Rittman, "Demans, bir yandan hastalığa yakalananlar bir yandan ise etrafında bulunan yakınları için çok zor bir hastalık. Bu sebeple, teşhis konusunda emin olmak için yapılabilecek her hamle, hastaların hayat mücadeleleri için oldukça önemli” sözlerini kullandı.

Yeni sistemin ilk denemelerine katılanlardan biri olan Denis Clark (75), 5 sene önce yönetici olarak görev aldığı bir et şirketinden emekli oldu. Eşi Penelope, geçen sene onun hafızasıyla ilgili problemler yaşadığını gördü ve demans olabileceğini tahmin etti.

Denis'in bakımının mali boyutunu karşılamak için evlerini satmak durumunda kalmaktan endişelenen çift, kliniğe gelince rahatladıklarını anlattı. Penelope, “Denis’e teşhis konması için artık uzun bir süre beklemem gerekmeyeceğini gördüm. Böylece finansal anlamda plan yapabiliyoruz” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)