Bilim insanları bitkilerle iletişimin yolunu buldu

Bitkilerle tek taraflı iletişim kurma devri sona mı eriyor? Artık bitkiler de bize cevap verebilecek mi? Bundan sonraki bitkilerle anlaşma süreci nasıl olacak? Elektrik sinyallerini kullanarak bitkilerle iletişim kurma devri başlıyor!

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.03.2021, 16:54 16.03.2021, 18:02
Bilim insanları bitkilerle iletişimin yolunu buldu

Bitkilerle iletişim kurmanın yolu sonunda bulundu! Bilim insanları, bitkilerin elektrik sinyalleri yaydığını ve bu sinyallerin izlenerek insanlarla bitkilerin iletişim kurabileceğini belirtti.

Singapur'daki Nanyang Teknoloji Üniversitesinde görevli olan bir araştırmacı grubu, iletken madde ile bitkilerle kolaylıkla iletişim kurulabildiğini keşfetti. Deney sürecinde kullanılan iletken madde, bitkilerin çevresine yaydığı elektrik sinyallerini algılıyor ve insanların da sinyal ile bitkilere talimat vermesini sağlıyor.



Bitkiler beyin davranışları sergiliyor

İnsan beyinin sinyallerle çalıştığı gibi bitkilerin de elektrik sinyalleriyle diğer canlılarla etkileşime girdiği ortaya çıktı. Bitkilerin yaprakları arasına yerleştirilen iletken madde akıllı telefona bağlandı. Akıllı telefona indirilen uygulama sayesinde ise bitkilerle iletişim kuruldu.



İlk iletişim sinekkapan bitkisi ile kuruldu

Sinekkapan bitkisini ilginç yapısından ve hareketlerinden ötürü bilmeyen yoktur. Bilim adamlarının ilk kez bu bitki üzerinde denediği iletişim kanalı ile deney olumlu sonuçlandı. Bitkinin kapanlarına yapıştırıcı ile montelenen 3 milim kalınlığındaki elektrot madde, bilim insanlarının akıllı telefonlarına bağlandı. Bilim insanlarının telefon üzerinden gönderdiği sinyalleri 1,3 saniye içerisinde alan bitki, kapanlarını kapattı.

Ardından sinekkapana bir teli kapması yönünde sinyal gönderildi. Bu sinyalin gönderimi daha güçlüydü. Bitki, bu sinyali de alarak yarım milimetre kalınlığındaki teli kaptı. Herkesi hayrete düşüren bu gelişme sonrasında bilim adamları bitkilerin "insanların kontrol edebildiği elektrikli robotlar" olduğunu belirtti. Bilim adamları bitkiler üzerinde kullanılan iletken madddeye ise "bitki fısıldayıcısı" ismini verdi.

Yorumlar (0)