Bilim insanları açıkladı: Dünyanın en parlak malzemesini ürettik!

Bilim insanları tarafından flüoresan moleküllerin solmasını engelleyerek dünyadaki en parlak maddenin üretildiği açıklandı. Yeni üretilen madde bilgi teknolojilerinden, lazerlere, biyo görüntülemeden optik alanlara pek çok yeni teknoloji için kullanılabilecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.08.2020, 21:07
Bilim insanları açıkladı: Dünyanın en parlak malzemesini ürettik!

Dünyada 100 binden fazla flüoresan boya çeşidi var fakat bu boyaların hiçbirisi katı maddeleri oluşturmak için karıştırılamıyor.

Çünkü bu boyalar katı hale girdikleri esnada su verme eğilimi gösterip parlaklık sağlayan moleküllerin yoğunluğu ise azalarak sönüyor.

Fakat Kopenhag Üniversitesi ve Indiana Üniversitesi'nin yapmış olduğu araştırmalarda kaydedilen yeni bir buluş bu durumun önüne geçecek.

Yeni bir malzeme sınıfı geliştirildi

Bilim insanları tarafından flüoresandan, katı madde yapımında uzun bir zamandır süren engeli aşmak için küçük moleküllü SMILES adında yen bir malzeme sınıfı bulundu.

Böylece oluşturulan malzeme dünyadaki en parlak malzeme oldu.

SMILES, flüoresan moleküllerinin parlak kalmalarını sağlayıp moleküller etkileşimini önleyen yıldız şeklindeki renksiz molekülün renkli boyayla karıştırılması sonucu elde ediliyor.

SMILES nerelerde kullanılacak?

Elde edilen yeni madde Güneş enerjisi hasadı, biyo görüntüleme, bilgi teknolojileri ve lazerler gibi yeni teknolojilerde kullanılabilecek.

Yorumlar (1)
Mesut 4 yıl önce
Bu bir başlangıç