Bilim dünyasından önemli adım: 2 saat içinde tahmin edilecek

Bilim insanları, dünya çapında yüz binlerce insanın yaşamını yitirmesine sebep olan sel ve su baskınları ile ilgili önemli bir adım attı. Geliştirilecek sistem sayesinde, sağanak yağışların oluşup oluşmayacağı 2 saat içinde tahmin edilebilecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 30.09.2021, 20:53 01.10.2021, 15:10
Bilim dünyasından önemli adım: 2 saat içinde tahmin edilecek

İngiliz medyasında yer alan habere göre, Google'a ait olan London AI lab DeepMind ve Exeter Üniversitesi'nden bilim insanları, anlık tahmine yönelik 'Al' isimli sistemi geliştirmek üzere İngiltere'nin meteoroloji kurumu Met Office ile iş birliği yaptı.

Geleneksel yöntemlerde karışık denklemler kullanıldığı ve genel itibarıyla 6 saat ile 2 hafta arasında bir süre için tahminde bulunulduğu, buna karşın 'AI' sisteminin kritik seller ve fırtınalar dahil olmak kaydıyla daha doğru kısa vadeli tahminler yapabildiği kaydedildi.

"İnsanların güvende kalmasını sağlayacak"

Met Office'den Niall Robinson, "Aşırı hava şartlarının ölüm de dahil olmak kaydıyla feci neticeleri var ve iklim değişikliğinin etkilerinin ortaya koyduğu gibi bu tarz olaylar daha yaygın hale gelecek." diye konuştu.

Robinson, bu sebeple daha kısa vadeli hava tahminlerinin insanların güvende kalmasına yardımcı olacağını dile getirdi.

Meteorologların tercihi

2016 yılından 2018'e değin İngiltere'de radar haritalarını kullanarak yaygın yağış modellerini öğrenen sistem, 2019 yılındaki haritalarda test edildi ve Met Office uzmanlarınca vakaların yüzde 89'luk kısmında doğrulandı.

Bilim dergilerinde yayımlanan araştırma raporunda, "Meteorologlar, 'AI' yaklaşımını rakip yöntemlere önemli oranda tercih etti." denildi.

Söz konusu sistemin iklim değişikliğinin negatif etkilerini azaltacağını kaydeden DeepMind'dan kıdemli bilim insanı Shakir Mohamed de denemelerin henüz çok yeni olduğunu fakat AI'ın güçlü bir araç olabileceğini dile getirdi.

Yorumlar (0)