Bilim dünyası ayakta: Çığır açıcı keşif

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, temiz ve sınırsız füzyon enerjisinin gelişimine yönelik olarak çok büyük bir bilimsel buluşa imza attıklarını açıkladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.12.2022, 21:42
Bilim dünyası ayakta: Çığır açıcı keşif

Granholm, California'daki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'ndaki bilim insanlarının imza attığı füzyon enerjisi buluşuna ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi. 

Ulusal Ateşleme Tesisi'ndeki araştırmacıların füzyon ateşlemesini başardığını kaydeden Granholm, bunun füzyon reaksiyonlarında süreci başlatmak amacıyla kullanılan enerjiden çok daha fazla enerji oluşturduğunu aktardı.

Granholm, bahse konu deneyin dünyanın herhangi bir bölgesindeki bir laboratuvarda ilk defa yapıldığının altını çizerek, "Bu 21'inci yüzyıldaki en etkileyici bilimsel başarılarından biri." yorumunda bulundu.

Araştırmacıların 60 seneden fazla bir süredir bunun üzerinde çalışma yaptığını aktaran Granholm, bu bilimsel başarının etkili, emniyetli ve güvenli bir nükleer caydırıcılığın devam ettirilebilmesi için yepyeni bir alan açarak ulusal güvenliği kuvvetlendireceğini dile getirdi.

Granholm, "Ateşleme, sadece Güneş'te ve yıldızlarda bulunan belirli şartların ilk defa aynısını yapmamızı sağlıyor." diye konuştu.

Temiz enerji üretiminde de kullanılabilecek

Bu 'dönüm noktasının' ülkeyi sıfır karbon füzyon enerjisi ihtimaline bir adım daha yaklaştırdığını bildiren Granholm, füzyon enerjisinin ağır sanayiye enerji sağlamada, ulaşım yakıtlarında ve temiz enerji üretiminde kullanılabileceğini ifade etti. 

Granholm, "Bugün itibarıyla dünyaya ABD'nin büyük bir bilimsel buluş yaptığını duyuruyoruz." şeklinde konuştu.

Temel araştırmalara ve ulusal laboratuvarlara yaptıkları yatırımlara işaret eden Granholm, kuvvetini kısmen de olsa füzyon enerjisinden alan bir geleceğe ulaşmak adına çalışmayı sürdüreceklerini söyledi.

Mevzubahis başarının çok daha fazla keşfi tetikleyeceğine dikkat çeken Granholm, bu buluşun tarih kitaplarındaki yerini alacağını belirtti.


(Granholm)

Füzyon nedir?

ABD Enerji Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamada, füzyonun, hafif iki çekirdeğin birleşerek çok daha ağır tek bir çekirdek meydana getirmesi ve çok büyük miktarda enerjinin açığa çıkması olduğu kaydedildi.

Bahse konu açıklamada, Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'nın yaptığı deneyin hedefe 2,05 megajul enerji sağlayarak füzyon eşiğini geçtiği ve 3,15 megajul füzyon enerjisi çıkışının sağlandığı ifade edildi.

Yorumlar (0)