Beynimiz ölüm konusunda bizi kandırıyor

Yapılan araştırmalar, ölüme dair derin düşünme başladığında beynimizin bizi korumak için düşünmeyi durduracak bazı yöntemler geliştirdiğini ortaya koydu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.10.2019, 13:00 26.10.2019, 06:46
Beynimiz ölüm konusunda bizi kandırıyor

Lyon Nörobilim Araştırma Merkezi ve Bar Ilan Üniversitesi araştırmacıları, beynimizin bir gün hayatta olmayacağımızın farkına varmasıyla birlikte bizi korumak adına birtakım yöntemler geliştirdiğini keşfetti. Yani kısacası beynimiz, ölüm konusunda bizi kandırıyor.

Araştırma yazarlarından olan Yair Dor-Ziderman, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "beynimiz ölümün bizle alakalı olduğunu kabul etmiyor" cümlesini kurdu ve ekledi: "İlkel bir mekanizmaya sahibiz, beynimiz kendisini ölüme bağlayan bir bilgi aldığında, bir şey bize bunun doğru olmadığını, bu yüzden de inanmamamız gerektiğini söylüyor." dedi.

Gündelik hayatta dünya üzerinde insanlar nükleer savaştan tutalım da etkisini daha yavaş gösteren iklim değişikliğine kadar birçok farklı yaşamlarını tehdit eden durumlarla karşı karşıya geliyor. İşte bu tarz durumlarda ölüm insan beynine geldiği anda beyin durumun daha da kötüye gitmemesi için bizi koruyor.

Araştırmacılar konuyla ilgili test yapmak için test yaptıkları katılımcıların beyinlerinin yabancıların fotoğraflarına ve kendi fotoğraflarına nasıl davranış gösterdiğine dair bir inceleme yaptı. Bu fotoğrafların içerisinde yüzde ellilik bir oranda gömülme ve cenaze gibi kelimeler bulunuyordu. Araştırmanın sonucunda şu sonuca varıldı. İlginç bir şekilde beynimiz öngörme sistemiyle birlikte ölüme dair kelimeleri ilişkilendirirken kapanıyor.

Yani beynimiz ölüme dair derin düşünmenin başladığı yerde kendisini kapatıyor ve zihnen bize koruma sağlıyor.

Araştırma sonuçları kamuoyuyla paylaşılmasının ardından büyük ses getirdi.

Yorumlar (0)