Beyin hücreleri bilgisayar oyunu oynamaya başladılar...

Bilim insanlarının  bu zamana kadar beyin hücreleriyle ilgili bir çok çalışması oldu. Yapılan son çalışmalara göre ise yapay olarak üretilen beyin hücreleri büyütüldü ve oyun oynayıp oynamadıkları test edildi. Beyin hücrelerine yapılan test sonuçlarının detayları haberimizde...

BİLİM-TEKNOLOJİ 20.10.2022, 14:22 21.10.2022, 17:45
Beyin hücreleri bilgisayar oyunu oynamaya başladılar...

Bir bilgisayara bağlı olarak yaklaşık 800.000 beyin hücresi, 1970’lerde çıkan ilk olyunlardan biri olan ‘’Pong’’’u oynamayı öğrendiler. Sanal olarak oynanan bir masa tenisi oyunu olan Pong, beyin hücreleri tarafından kötü bir şekilde bile olsa oynanmıştır. Hücreler, elektronik topun konumunu algılamayı ve sanal bir raketi kontrol etmeyi yavaş yavaş öğrenmiştir. 

Cortigal Labs. Şirketinden Dr. Brett Kagan Neuron dergisine verdiği röportajda, bir laboratuvar kabında büyütülen ilk ‘’hissedilebilir’’ beyni ürettiğini iddia etti. Diğer bilim insanları ise çalışmanın heyecan verici olduğunu söyleseler de hücrelerin ‘’hissedilebilir’’ olduğunu söylemenin doğru olamayacağını söylediler. Bu çalışma, beynin öğrenme sürecini nasıl işlediği ve bilgisayarları nasıl daha akıllı hale getirileceğini anlamak için yapılmıştır. Brett Kagan bu çalışma ile ilgili : "Silikon hesaplama ile büyük ilerlemeler kaydettik, ancak hala katı ve esnek değiller. Bu, biyolojide görmediğimiz bir şey." demiştir. 

Beyin hücresi çalışmaları ne zamandır yapılıyor? 

Mini beyinler ilk olarak 2013 yılında üretilmişti ve o zamandan bu yana çeşitli araştırmalar için kullanılmaktadır. Fakat ilk defa bir dış uyaran olan  bilgisayar oyununa bağlanarak etkileşim kuruldu. Araştırmada kullanılan 800.000 beyin hücresi, fare embriyosundan alınan kök hücrelerden alınarak büyütülmüştür. 



Bir kapta bulunan beyin hücrelerine, oyundaki topun yakınlık ve uzaklığının ölçüsünü ileten elektrotlar bağlanmıştır.  Daha sonra ise oyun oynamaya başlayan beyin hücreleri, oyun devam ettikçe daha az enerji harcayarak oyuna devam etmişlerdir. Bu hücre dolu kaptaki ‘’minik beyin’’ Pong oyununu öğrenmeyi yaklaşık 5 dakikada öğrenmiştir. Çoğunlukla topları kaçırsa da yine de belli bir başarı yakalamıştır. 

Bazı bilim insanları, bu minik beynin bir bilinci olmadığı için, hücrelerin tıpkı bir insan gibi bu oyunu oynadığının farkında olmadığını belirtmişlerdir. Dr Kagan ise bu teknolojinin Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara yönelik tedavilerin test edilmesinde kullanılabileceğini düşündüğünü belirtmiştir. 

Kagan, bilgisayarların da bir fincan kahve yapabileceğini söylüyor. Fakat, insanların öğrendikleri şeyleri bir bilgisayarın yapamayacağı şeklinde genellediklerini söylüyor. Kagan’ın bir sonraki çalışması ise minik beynin alkollüyken oyun oynayıp oynamadığına bakmak olucak. Eğer sonuçlar insan beyninin verdiği tepkilere benzerse, bu sistemin yapılan deneylerdeki etkinlik düzeyine bakılacak.

Bilim insanları Kagan'ın çalışmasına neden olumsuz bir tavırla bakmaktadır? 

Bilim insanlarının Kagan'a karşı çıktığı konu  Dr Kagan’ın minik beyini tarif ederken kullandığı ‘’hissedilebilir’’ kelimesi oldu. Çünkü his ve duygu yeteneği olarak kabul edilen hissedilebilirlik bir kaptaki beyin hücreleri için yanlış kullanılan bir kelime olmuştur. 

Bu çalışma büyütüldüğünde hücreler daha karışık bir yapıda olacağı için Dr. Kagan yanlışlıkla bilinçli bir beyin ortaya çıkarmamak için şu anda uzmanlardan oluşan bir ekiple çalışmaktadır. Yine de kendisi de bu çalışma için daha çok yolun başında olunduğunu, ancak yıllar sonra bu çalışmanın meyvelerinin yenilebileceğini söylemiştir. 

Yorumlar (0)