Belçika'da iki Türk'e "gelecek vadeden bilim insanı" ödülü

Belçika'da gelecek vadeden genç bilim insanlarına verilen "Eos Pipet" ödülünü kazanan 5 bilim insanı arasında kimyager Sibel Üğdüler ile nörolog Çağatay Aydın da kendilerine yer buldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.09.2022, 17:08 17.09.2022, 16:29
Belçika'da iki Türk'e "gelecek vadeden bilim insanı" ödülü

Belçika'da çalışmalarına devam eden Türk bilim insanları nörolog Çağatay Aydın ve araştırmacı kimyager Sibel Üğdüler, "gelecek vadeden bilim insanı" seçildiler.

İki Türk bilim insanı, ödüle layık görüldü

Hollanda ve Belçika’da yayımlanan Kraliyet Sanat ve Bilim Akademisi'ne bağlı Genç Akademi dergisi ve bilim dergisi EOS Wetenschap, 2013'ten beri her yıl Belçika'nın Flaman Bölgesi'nde vermiş olduğu "Eos Pipet" ödülleriyle gelecek vadeden genç bilim insanlarını belirliyor.

Plastik ambalajların daha kaliteli ve ucuz dönüştürülmesi üzerine çalışıyor

Bu yıl ödüle layık görülen 5 genç bilim insanı listesinde iki Türk bilim insanı Çağatay Aydın ve Sibel Üğdüler yer aldı. Nörolog Steven Laureys koordinasyonunda önde gelen bilim insanları ve bilim gazetecilerinden kurulu bir jüri tarafından ödüle layık görülen araştırmacı kimyager Sibel Üğdüler, Gent Üniversitesi’nde çalışmalarını devam ettiriyor. Üğdüler, plastik ambalajların daha kaliteli ve ucuz bir şekilde geri dönüştürülmesi için geliştirdiği yöntemlerle dereceye girdi.

“Otizm ve şizofreni, daha ileri seviyede incelenebilecek”

Katolik Leuven Üniversitesinde görevli olan nörolog Çağatay Aydın ise internet aracılığıyla gerçekleştirilen ve 3 bin kişinin katıldığı oylamada, söz konusu oyların üçte birini alarak ödüle layık görüldü.

Aydın'ın araştırması, kişinin kendini tanımasına hangi nöron ağlarının katkıda bulunduğunu ortaya koyarak, otizm ve şizofreni gibi rahatsızlıkların daha ileri seviyede incelenmesine imkan tanıyor.

Yorumlar (0)