Bayraktar TB2 SİHA'yı bir ülke daha istedi

Kuveyt Savunma Bakanlığı ile Baykar arasında Bayraktar TB2 ihracatına yönelik olarak mukavele imzalandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.01.2023, 19:38
Bayraktar TB2 SİHA'yı bir ülke daha istedi

Baykar tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, Baykar'ın özgün ve milli olarak geliştirdiği Bayraktar TB2 SİHA, bir ihracat başarısına daha imza attı.

Baykar, 2023'e Kuveyt Savunma Bakanlığı ile imza altına alınan 370 milyon dolarlık (7 milyar TL) ihracat kontratı ile başladı. Kuveyt Savunma Bakanlığı ile Baykar arasında imza altına alınan anlaşma ile Bayraktar TB2 SİHA için ihracat mukavelesi imzalanan ülke sayısı 28'e yükseldi.



Çin, Avrupa ve ABD'den önemli şirketleri geride bıraktı

Kuveyt Savunma Bakanlığı ile Baykar arasındaki süreç 2019'da başladı. Çin, Avrupa ve ABD'den önemli şirketlerin de yer aldığı rekabete dayalı sürecin galibi, ülkemizin milli SİHA'sı Bayraktar TB2 oldu. Bayraktar TB2 SİHA, 2019 senesinde Kuveyt’te yapılan demo uçuşu esnasında çok büyük bir başarı ortaya koymuştu. Kum fırtınası ve yüksek sıcaklık gibi zorlu koşullarda 27 saati aşkın bir süre kesintisiz olarak uçarak Türk havacılığında bir ilke imza atmış ve o zaman kendisine ait olan havada kalma rekorunu egale etmişti. 



Gelirlerin yüzde 75'i ihracattan sağlanıyor

Baykar, 2003'te İHA AR-GE sürecinin başlangıcı itibarıyla bütün gelirlerinin yüzde 75'lik kısmını ihracattan elde etti. 2021 senesinde TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) verileri doğrultusunda, havacılık ve savunma sektörünün ihracat lideri oldu. Geçtiğimiz sene imzalanan kontratlarda ihracat oranı yüzde 99,3 olan firma, 1,18 milyar dolarlık (22,2 milyar TL) ihracat yaptı. Havacılık ve savunma sektörünün en fazla ihracat yapan şirketi olan Baykar'ın geçtiğimiz yılki cirosu 1,4 milyar dolara (26,3 milyar TL) ulaştı.

Yorumlar (0)