Bayraktar TB2 SİHA'dan yeni rekor

Türkiye’nin ilk özgün ve milli SİHA’sı Bayraktar TB2, Türk havacılık tarihinde yeni bir rekora imza attı. SİHA, 400 bin uçuşunu başarılı şekilde tamamladı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.11.2021, 16:30 27.11.2021, 16:09
Bayraktar TB2 SİHA'dan yeni rekor

Türkiye’nin ilk özgün, yerli ve milli SİHA’sı (silahlı insansız hava aracı) Bayraktar TB2, Türk havacılık tarihinde önemli bir rekoru kırdı. 400 bin uçuş saatini başarıyla tamamlayan Bayraktar TB2, gökyüzünde en uzun süre görev yapan milli hava aracı unvanını kazanmış oldu.  

2014’te uçuşa başladı 

Milli SİHA sistemlerine imzasını atan Baykar bünyesinde geliştirilen Bayraktar TB2, gerçekleştirdiği operasyonlar ve teknik özelliklerine göre sınıfının en iyisi unvanını kazandı. 2014 senesinde TSK bünyesinde ilk uçuşunu gerçekleştiren araç, şu anda MİT başta olmak üzere tüm güvenlik birimleri tarafından kullanılıyor. Yurt içinde ve sınır ötesinde terörle mücadele operasyonlarında etkin olarak rol alan SİHA, 7 senede 13 ülkeye ihraç edildi. Azerbaycan, Katar ve Ukrayna başta olmak üzere toplam 13 ülkeye yapılan ihracatla 257 Bayraktar TB2 yurt dışına gönderilmiş oldu. Polonya semalarına da ismini yazan Türk SİHA’sı ile Türkiye, ilk kez bir AB ve NATO ülkesine hava aracı ihraç etmiş oldu. 



2020’de 360 milyon dolarlık ihracat yapıldı 

2020 senesinde Baykar’ın gelirlerinin çoğunluğu ihracattan elde edildi. Bir sene içerisinde 360 milyon dolarlık İHA ve SİHA ihracatı yapan Baykar, kendi alanında büyük bir başarıya imza atmış oldu. 2021’in kasım ayına kadar olan gelir dağılımına bakıldığında şirketin gelirinin yüzde 80’inden fazlasını ihracattan elde ettiği görüldü. Baykar, ilk milli ve yerli İHA ihracatını ise 2012 senesinde gerçekleştirmişti. Türk mühendislerden ve yazılımcılardan oluşan geniş ekibi ile 2000’li senelerin başından bu yana hava araçları konusunda büyük başarılara imza atan şirkette 13 farklı disiplinde mühendis gücü bulunuyor. Bayraktar TB2’yi dünyadaki benzerlerinden ayıran en önemli özelliği ise yüzde 93 oranında yerli olması.  

Özdemir Bayraktar Kampüsü’nde üretiliyor 

İstanbul’daki Özdemir Bayraktar Milli İHA AR-Ge ve Üretim Kampüsü’nde üretilen Bayraktar TB2, 2019 senesinden bu yana kırdığı çeşitli rekorlarla biliniyor. 16 Temmuz 2019 tarihinde Kuveyt’te düzenlenen demo uçuşunda, kum fırtınası ve yüksek sıcaklık gibi zorlu koşullarda dahi 27 saat 3 dakika boyunca kesintisiz uçabilen SİHA, ülkesine rekorla dönmüştü. 27 bin 30 feet yüksekliğe çıkarak Türkiye irtifa rekorunu kıran SİHA, 400 bin saatlik uçuşuyla da yeni bir rekora imza attı.  



Mavi Vatan’a gözü gibi bakıyor 

Bayraktar TB2’nin sınır ötesindeki başarıları dünya genelinde pek çok kez haber konusu oldu. Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı ve Hendek harekatlarında oyun kuruculuk yapan, savunma hattının kaybını azaltan, harekat süresini kısaltan, terör örgütünün sözde yöneticilerini tek atışla etkisiz hale getiren Bayraktar TB2, şu anda Mavi Vatan’a gözü gibi bakıyor. Doğu Akdeniz’deki Fatih ve Yavuz sondaj gemilerine güvenlik refakatçiliği yapan SİHA, 24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan 6,8 büyüklüğündeki Sivrice depreminde 25 dakikada bölgeye ulaşarak Ankara’daki komuta merkezine canlı görüntü aktarımında bulundu. Deprem enkazlarındaki arama-kurtarma çalışmalarında da gökyüzünden destek verdi ve deprem sonrası oluşan yoğun araç trafiğinde yolun anlık kontrolünü sağladı. 

Orman yangınlarında da rolü bulunuyor 

Bayraktar SİHA, orman yangınlarıyla mücadele konusunda ekiplere büyük oranda yardımı oldu. Orman Genel Müdürlüğü ile iş birliğinde bulunan Baykar, yangınların erken tespiti ve söndürme çalışmalarının yönlendirilmesi konusunda Bayraktar TB2’yi kullandı. Bu sayede Avrupa’da ilk kez bir İHA/SİHA, orman yangınlarının söndürülmesinde etkin rol oynamış oldu. 2020 yazındaki yangınlarda 3,5 milyon hektarlık alan havadan izlendi ve 345 orman yangını henüz başlangıç aşamasındayken söndürüldü. Bayraktar SİHA, 2021 yazındaki orman yangınlarının 267’sini de henüz başlangıç anında iken tespit ederek yetkililere haber verdi. TB2, ormanları koruduğu gibi göçmenleri korumak konusunda da tarih yazdı. Pek çok düzensiz göç hareketini tespit eden hava aracı, can ve mal güvenliğini sağladı. 



Dünya basınında yankı uyandırdı 

Barış Pınarı Harekatı’nda TSK tarafından kullanılan Bayraktar SİHA, daha sonra gerçekleştirilen harekatlar ve operasyonlarda da pek çok hedefi tek atışta vurmasıyla dünya basınında yankı uyandırdı. Azerbaycan-Ermenistan arasında gerçekleşen Karabağ Savaşı’nda da etkin rol oynayan hava aracı, Azerbaycan ordusu tarafından tüm cephelerde kullanıldı. Bayraktar TB2, Ermenistan ordusuna ait pek çok savunma sistemini imha etti.  

Yorumlar (0)