Bayraktar Kızılelma, havacılıkta ilklere imza attı

Baykar'ın milli imkanlarla geliştirdiği insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, TEKNOFEST 2023'te Bayraktar Akıncı ve Solotürk ile yaptığı uçuş gösterileriyle dünya havacılık tarihinde ilklere imza attı. Geleceğin hava muharebelerinde yaşanabilecek durumlardan kesitler sunan gösterilerin, havacılık tarihinde "yeni bir dönemin başlangıcını" temsil ettiği kaydedildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.06.2023, 13:14 06.06.2023, 18:00 Hakan Öksüz
Bayraktar Kızılelma, havacılıkta ilklere imza attı

İnsansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, Baykar tarafından milli imkanlarla geliştirildi. İnsanlı savaş uçakları ile TEKNOFEST 2023'te kol uçuşları yapan Bayraktar Kızılelma, havacılık tarihinde ilklere imza attı. 24 Nisan 2023'te Çorlu'da gerçekleştirilen testte yapılan yakın kol uçuşu, dünya havacılık tarihinde bir ilki temsil ediyor. 

TEKNOFEST 2023 boyunca yakın kol uçuşu gösterileri yapıldı

27 Nisan-1 Mayıs 2023 tarihlerinde Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen TEKNOFEST'te de yakın kol uçuşu yapıldı. Bunun yanı sıra halka açık hava gösterisinde insanlı jet uçağı SoloTürk ile birçok kez yakın kol uçuşu gerçekleştirildi. SoloTürk ve Bayraktar Akıncı ile yapılan bu yakın kol uçuşu gösterileri, TEKNOFEST 2023'te her gün tekrarlandı.

İlk defa filo konseptiyle formasyon uçuşu 

TEKNOFEST 2023'ün kapanış günü olan 1 Mayıs'ta Bayraktar Kızılelma, F-5 jet uçakları ile F-16 savaş jeti SoloTürk'ten meydana gelen Türk Yıldızları, daha önce denenmemiş bir gösteriye imza attı. İlk kez filo konseptiyle formasyon uçuşu gerçekleştirildi. Bu uçuş konseptlerinin, dünya havacılık tarihinde "yeni bir dönemin başlangıcını" temsil edebilecek düzeyde önem arz ettiği belirtildi. 

Seri üretimi 2024 yılında başlayacak

Gelecek yıllardaki hava muharebelerine yön verecek uçuş konseptlerinin denenmesi, uluslararası basında da yer buldu. Türk Yıldızları, yaptıkları gösterilerle hava muharebelerinde yaşanacak durumlardan kesitler sundu. İnsansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma'nın şimdiye dek iki prototipi üretildi. Uçağın seri üretiminin 2024 yılında başlayacağı düşünülüyor. 

TCG Anadolu'dan uçuş testleri 2025'te 

Dünyanın ilk SİHA gemisi olarak duyurulan TCG Anadolu'nun envantere kabul töreni, 10 Nisan'da yapıldı. Bayraktar Kızılelma ile Bayraktar TB3 SİHA, bu törende uçuş güvertesindeydi. Bayraktar Kızılelma'nın TCG Anadolu'dan havalanacağı uçuş testlerinin 2025'te başlaması amaçlanıyor. 

Yorumlar (0)