Bayraktar Kızılelma bir aşamayı daha geçti

Baykar tarafından özgün ve milli olarak geliştirilen ülkemizin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma'nın ilk kez yapılan motor entegrasyon testi başarılı bir şekilde tamamlandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.09.2022, 21:13
Bayraktar Kızılelma bir aşamayı daha geçti

Baykar tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, firma tarafından özgün ve milli olarak geliştirilen ve Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı olarak görev icra edecek olan Bayraktar Kızılelma'nın geliştirilme sürecinde önemli bir eşik daha geçildi.

Bayraktar Kızılelma'nın ilk prototipi ile gerçekleştirilen ilk motor entegrasyon testi başarılı bir şekilde tamamlandı.

Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ndeki test alanında gerçekleştirilen testi Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar bizzat yönetti. Bugün başarılı bir şekilde gerçekleştirilen motor entegrasyon testiyle birlikte Bayraktar Kızılelma ilk uçuşuna biraz daha yaklaşmış oldu.

İlk uçuş 2023 yılında

Baykar'ın yaklaşık olarak 20 senelik derin teknoloji deneyimi ve birikimiyle geliştirilen Bayraktar Kızılelma'nın test süreci, yer testleri ile sürecek. İlk uçuşun ise önümüzde yıl gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Söz konusu uçak özellikle kısa piste sahip olan gemilere iniş kalkış yetenekleriyle muharebe sahasında bir devrim gerçekleştirecek olan bir platform olacak.

Ülkemizin inşa ettiği ve an itibarıyla seyir testlerinin yapıldığı TCG Anadolu Gemisi'nde olduğu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş yeteneklerine sahip olacak bir şekilde geliştirilen uçak, bahse konu becerisi sayesinde denizaşırı misyonlarda çok önemli roller üstlenecek. Bu yeteneğiyle Mavi Vatan'ın korunmasında da aktif bir şekilde rol alacak.

Savaş sahasında dengeleri değiştirecek

İHA'lardan farklı olarak agresif manevralar yaparak adeta insanlı savaş uçakları gibi hava muharebelerine girebilecek olan Bayraktar Kızılelma, söz konusu özelliğiyle savaş sahasında dengeleri tamamen değiştirecek.

İHA ve SİHA'lardan elde edilen deneyimlerle Türk teknisyen ve mühendisleri tarafından geliştirme faaliyetleri süren Bayraktar Kızılelma, yerli ve milli hava-hava mühimmatlarıyla birlikte hava hedeflerine karşı da büyük bir etkinlik sağlayacak.

Tasarımından gelen düşük radar izi sayesinde en zor misyonları dahi başarılı bir şekilde gerçekleştirecek olan Bayraktar Kızılelma'nın altı ton kalkış ağırlığına sahip olması amaçlanıyor.

Milli olarak geliştirilen bütün mühimmatları kullanacak olan Bayraktar Kızılelma, planlanan 1,5 ton faydalı yük taşıma kapasitesiyle de büyük bir kuvvet çarpanı olacak. Uçağa entegre edilecek olan AESA radar ile birlikte yüksek durumsal farkındalık da kazandırılacak.

Yorumlar (0)