Bayraktar Kızılelma bir aşamayı daha geçti

Bayraktar Kızılelma, sistem tanımlama ile ilgili test uçuşunu başarılı bir şekilde tamamladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.01.2023, 19:11
Bayraktar Kızılelma bir aşamayı daha geçti

Ülkemizin ilk insansız savaş uçağı olan Bayraktar Kızılelma, ikinci uçuşunda sistem tanımlama testini başarılı bir şekilde geçti.



Selçuk Bayraktar duyurdu


Baykar tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, firmanın tamamen öz sermayesiyle özgün ve milli olarak geliştirdiği ülkemizin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, ikinci uçuşunda sistem tanımlama testini başarılı bir şekilde tamamladı.

Baykar Teknoloji Lideri ve Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ise kişisel sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, "Bayraktar Kızılelma ikinci uçuş testini de başarılı bir şekilde tamamladı. Ufku açık olsun." ifadelerine yer verdi.

Savaş sahasında dengeleri değiştirecek

Söz konusu uçak özellikle kısa piste sahip olan gemilere iniş kalkış yetenekleriyle muharebe sahasında bir devrim gerçekleştirecek olan bir platform olacak.

Ülkemizin inşa ettiği TCG Anadolu Gemisi'nde olduğu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş yeteneklerine sahip olacak bir şekilde geliştirilen uçak, bahse konu becerisi sayesinde denizaşırı misyonlarda çok önemli roller üstlenecek. Bu yeteneğiyle Mavi Vatan'ın korunmasında da aktif bir şekilde rol alacak.

İHA'lardan farklı olarak agresif manevralar yaparak adeta insanlı savaş uçakları gibi hava muharebelerine girebilecek olan Bayraktar Kızılelma, söz konusu özelliğiyle savaş sahasında dengeleri tamamen değiştirecek.

İHA ve SİHA'lardan elde edilen deneyimlerle Türk teknisyen ve mühendisleri tarafından geliştirme faaliyetleri süren Bayraktar Kızılelma, yerli ve milli hava-hava mühimmatlarıyla birlikte hava hedeflerine karşı da büyük bir etkinlik sağlayacak.

Tasarımından gelen düşük radar izi sayesinde en zor misyonları dahi başarılı bir şekilde gerçekleştirecek olan Bayraktar Kızılelma'nın altı ton kalkış ağırlığına sahip olması amaçlanıyor.

Milli olarak geliştirilen bütün mühimmatları kullanacak olan Bayraktar Kızılelma, planlanan 1,5 ton faydalı yük taşıma kapasitesiyle de büyük bir kuvvet çarpanı olacak. Uçağa entegre edilecek olan AESA radar ile birlikte yüksek durumsal farkındalık da kazandırılacak.

Yorumlar (0)