Batı çekildi, Çin geldi! Teknoloji ürünlerine talep artıyor

Batılı ev eşyası, cep telefonu ve otomobil markalarının Rusya'dan tek tek çekilmesi ile birlikte Çinli firmaların ürünlerine karşı olan taleplerde artışa yaşanmaya başladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.09.2022, 16:54
Batı çekildi, Çin geldi! Teknoloji ürünlerine talep artıyor

Ukrayna'ya işgal girişiminin sonrasında Batılı firmaların çalışmayı bitirdiği Rus piyasasında, Çin ürünleri oldukça fazla rağbet görüyor. Rusya’nın belirli kurumları ve Çin Gümrük Genel İdaresi tarafından oluşturulan verilere göre, düşmekte olan Çin’in Rusya’ya ihracat oranı son zamanlarda yeniden yükselişe geçmeye başladı.

Rusya’ya ihracatta Çin büyük pay alıyor

Edinilen bilgilere göre, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaş başlattığı şubat döneminde Çin’in 5,5 milyar dolar düzeyindeki Rusya ihracatı, nisan ayında 3,8 milyar dolara kadar düşmüştü. Fakat temmuz ayı itibarıyla bu seviye büyük bir artış göstererek 6,8 milyar dolara yükseldi.

Senenin ilk yedi ayı içerisinde ise Çin’in Rusya’ya sağladığı ihracat geçtiğimiz senenin aynı ayına nazaran yüzde 5,2 yükselerek 36,2 milyar dolara çıktı.

Batı otomobillerinde düşüş, Çinli araçlarda sert yükseliş

Avrupalı İşletmeler Birliği tarafından yayınlanan bilgilendirmelere göre, geçtiğimiz temmuz ayında Rusya'da otomobil satışları, senenin aynı zamanına göre yüzde 74,9 düşerek 32 bin seviyelerini gördü.

Söz konusu zaman aralığında, Rusya’da Volkswagen ve Audi otomobil satış oranı yüzde 92 oranında düşerken, Toyota araçların satışları ise yüzde 97 oranına kadar indi.

Bu dönemde Rusya’da otomobil satışını yükselten tek şirket Çin merkezli Dongfeng Motor Corporation oldu. Rusya’da DFM otomobillerinin satışları temmuz ayında geçen senenin aynı zamanına kıyasla yüzde 298 yükseldi.

Çinli marka cep telefonları birinci sıraya yükseldi

Cep telefonu piyasasında ise Çinli firmaların Rusya’da paylarını çoğalttığı dikkat çekiyor. 

Çin Gümrük Genel İdaresince sağlanan bilgilendirmelere göre, ülkenin Rusya’ya sağladığı cep telefonu ihracatı geçtiğimiz yıla göre yüzde 77 yükselerek 312 milyon dolara ulaştı.

Rusya’nın tanınmış teknoloji malzemeleri satan mağazası Mvideo-Eldorado’dan tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, son zamanlarda ülke genelinde satışı yapılan cep telefonlarının yüzde 70 kadarı Çinli markalara ait.

Yorumlar (0)