Bataklıklar filmlerde gösterildiği gibi ölümcül mü?

Aksiyon filmlerde rol alan bataklıklar, sanki bir “kara delik” biçiminde bizlere yansıtılıyor. Bu konuda genel kanı, bataklıkların insanları içine çektiği şeklinde fakat bu tamamen yanlış.

BİLİM-TEKNOLOJİ 04.06.2023, 14:16 05.06.2023, 13:20
Bataklıklar filmlerde gösterildiği gibi ölümcül mü?

Aksiyon filmlerinde sıklıkla kullanılan bataklık sahneleri, gerilimi artırmak ve izleyicilerde heyecan uyandırmak amacıyla tercih edilen bir yöntem. Bu sahnelerde genellikle bir karakter fark etmeden bataklığa düşer ve sonrasında saniye saniye batmaya başlar. Ancak, bu tür sahnelerin gerçeklik payı oldukça sınırlıdır.

Bataklıktan çıkış yolu nedir?

“Bataklık” olarak isimlendirdiğimiz şey, suya doygunluk seviyesini geçmiş ve sıvı olarak kum halidir. Bataklıklar çoğunlukla sinir bozucu olabilir ancak temelde filmlerde anlatıldığı biçimde bu alanlarda ölmek imkânsızdır. Bunun nedeni ise bataklık insan vücudundan daha yoğun olması. Hayvanlar veya insanlar içine sıkışabilir ancak dibe batmazlar ve yüzeyde kalırlar.

Yine filmlerde ortaya çıkan klişelerinden yola çıkarak, bataklık içerisinde çabalamanız batmanıza sebebiyet vermez. Bunun tam tersine, bu durum bir çıkış yolu olabilir. Bataklıktan kurtulmak için vücut ağırlığının daha geniş bir bölüme dağılması gerekmektedir. Bu nedenle geriye yaslanmak aslında mantıklı bir yoldur. Bu şekilde bataklık, tutuşunu gevşetebilir.

Fakat ne olursa olsun, net bir durum var. Bataklıktan çıkmak uzun süre alacaktır çünkü bilim insanları, ayağınızı bataklıktan saniyede bir santimetre hızla çıkarabilmek için kullanılan kuvvetin, orta ebatlarda bir arabayı kaldırmak için gerekli olan kuvvetle eşit olduğunu belirtiyor.

Kaynak: Britannica

Yorumlar (0)