Bakan Varank, İTÜ Kavistasyon Tüneli’ni inceledi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, kendi alanında dünyada ilk 10 arasına girecek olan İTÜ Kavistasyon Tüneli'nde incelemelerde bulundu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.04.2021, 14:54 28.04.2021, 12:11
Bakan Varank, İTÜ Kavistasyon Tüneli’ni inceledi

Kavitasyon tünelinde torpido gibi çok kritik ürünlerin testlerinin gerçekleştirileceğini ifade eden Bakan Varank, “Gerçekten de burada çok güçlü bir altyapıdan bahsettiğimizi belirtmek isterim" dedi.

Projeler hakkında bilgi alıp öğrencilerle bir araya geldi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ziyareti kapsamında Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama UYG-AR Merkezi, Ata Nutku Gemi Model Deney laboratuvarı, Yenilikçi Teknolojilerin Akıllı Havacılık ve Uzay Uygulamaları Araştırma Merkezi ile Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te ve ABD'de ki yarışmalarda derece alan İHA projesini inceledi.

"İTÜ ile iş birliğine devam edeceğiz"

Ziyaretleri sonrasında soruları yanıtlayan Bakan Varank, İTÜ'nün Türkiye'nin en önemli üniversiteleri arasında yer aldığını söyledi.

Varank, “Gelecek dönemlerde hem dünyada ses getirecek araştırmaların yapılabildiği hem de eğitim-öğretim kalitesinin daha artırıldığı bir İTÜ için İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu hocamızla görüştük. Bakanlık olarak İTÜ ile işbirliğimizi daha da geliştirmeyi amaçlıyoruz. Türkiye'nin en kayda değer teknoparklardan birisi bu üniversitede. Önümüzdeki dönemlerde İTÜ'nün teknopark alanında neler yapacağının planları üzerinden geçtik. Ar-Ge burada çok önemli. Ekonomi, Ar-Ge yatırımlarıyla değer kazanıyor. Yenilikçi Teknolojilerin Akıllı Havacılık ve Uzay Uygulamaları Araştırma Merkezi olan bu alanda öğrenci kardeşlerimiz ve hocalarımız daha önce olduğu gibi gelecekte de başarılı işlere imza atılması için çalışıyorlar” dedi.

"Genç araştırmacılarımızla önemli görevler düşüyor "

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, özellikle ay misyonunun Milli Uzay Programı kapsamında İTÜ ile beraber önemli çalışmalara imza atılmasın planlamaların yapıldığını ve bu planlamalar dâhilinde ki projelerin ortaya konulacağı merkezleri gezme imkanı bulduklarını söyledi.

Bakan Varank, "Kavitasyon tünelinde önümüzdeki süreçte çok kritik ürünlerin testlerini yapıyor olacağız. Üniversitelerimiz, Milli Teknoloji Hamlesi kapsamındaki en önemli paydaşlarımızdan biri. İTÜ ise donanımıyla bunların başında geliyor. Üniversitemizde genç araştırmacılarımıza önümüzdeki dönemde önemli görevler düşecek” dedi.

"Derin uzay misyonu konusundaki çalışmalara İTÜ'de başladı"

Türkiye Uzay Ajansı ile derin uzay misyonuna konusunda bir çalışmalarının olduğunu belirten İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ise İTÜ'de Türkiye Uzay Ajansı'na ait bir operasyon merkezi kurmak istediklerini dile getirdi.
Koyuncu, "Bu konuda şuan da çalışmalarımızı başlatmış bulunuyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın öncülüğünde Türkiye Uzay Ajansı ile beraber bu konuda bir de protokol imzaladık. Önümüzdeki dönemde attığımız bu adımlarımızın sonuçlarını görmeye başlayacağız. Üniversitemiz içinde farklı alanlarda çok sayıda merkez var. İçinde bulunduğumuz uzay ve havacılık merkezinde ise küp uydular ve mini İHA'lar gibi çok önemli çalışmalar yürütülüyor” diye konuştu.

Yorumlar (0)