Bakan Varank duyurdu: Uzay aracının tasarımına başladık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ay’a gönderilecek olan insansız uzay aracında kullanılması planlanan hibrit motor teknolojisiyle geliştirilen Sonda Roket Sistemi’nin uçuşlu testleri başarıyla yapıldı. Varank, SORS’un Sinop’ta yapılan fırlatma testine katılım gösterdi. Aşama aşama Ay misyonuna yaklaştıklarını ifade eden Varank, insansız uzay aracının tasarımına başladıklarını kaydetti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.07.2021, 15:36 20.07.2021, 13:20
Bakan Varank duyurdu: Uzay aracının tasarımına başladık

Varank, hibrit roket teknolojileriyle yapılmış olan çalışmaları yerinde görmek amacıyla Sinop’ta temaslarda bulundu. Varank, Cumhurbaşkanlığı SSB iştiraki Delta V Uzay Teknolojileri A.Ş.’nin geliştirmiş olduğu SORS’un fırlatma testleri amacıyla Sinop Test Merkezi’ne ziyarette bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 9 Şubat’ta ilan etmiş olduğu Milli Uzay Programı’ndaki amaçlara dair çalışmalar aralıksız bir şekilde sürüyor. Programda en önemli kısa vadeli amaç ise 2023 senesinde özgün ve milli teknolojileri kullanıp Ay’a uzay aracı vasıtayla sert bir iniş yapmak. Türk mühendislerce bu amaç doğrultusunda gece gündüz demeksizin çalışmış olduğu ifade edilirken, uzayda ateşlenecek olan roketlerin motorları da dahil olmak üzere bütün ayrıntıların üstünde titiz bir şekilde durulduğu bilgisi paylaşıldı.

Varank’a ziyarette Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, AK Parti Sinop vekili Nazım Maviş, Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, SSTEK Savunma Sanayi Teknolojileri A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Çağrı Özer ile Delta V Genel Müdürü Ahmet Çağrı eşlik etti. Fırlatma öncesinde test alanını inceleyen Varank, SORS’un uçuş öncesi hazırlık aşamalarına ilişkin bilgi aldı.

“Uzay aracının tasarımına başladık”

Milli Uzay Programı’nın amaçlarından bir tanesinin 2023 senesinde Ay’a sert iniş yapmak olduğunu hatırlatan Varank, “Uzay aracımızın şu anda tasarımına başlamış olduk. Buradaki nihai amacımız hibrit motorlu roketlerle 100 km denilen uzay sınırını geçebilmek. Bu motoru bizler test edebilirsek buna uzayda bir tarihçe kazandırabilirsek, hibrit motorlarla uzay alanında mühim bir açılım yakalamış olacağız. Bu alanda bir adım öne çıkmış olacak Türkiye. Ay’a adım adım yaklaşıyoruz. Ay görevinde hedeflerimize yaklaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

Milli Uzay Programı’ndaki bir diğer amaç olan Türk uzay insanını uzaya göndermek için sürecin hızlandırıldığını kaydeden Varank, bu göreve verilmiş olan ilginin farkında olduklarını kaydetti. Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım ise Milli Uzay Programı’nda bulunan 10 hedefin bütününde ilerleme kaydettiklerini paylaşarak, “2030 senesine geldiğimiz zaman bir uzay gücü olarak Türkiye yerini alacak olan 7-8 ülkeden bir tanesi olacak.” dedi.

10’dan geriye doğru sayıldı

Bakan Varank ile beraberindekiler, sıvı oksijeni oksitleyici olarak kullanan sondanın fırlatması öncesi diğer hazırlıkların tamamlanması ve dolum sürecinden sonra fırlatma kontrol bölgesine geçti. Burada yapılmış olan son kontrollerin ardından 10’dan geriye doğru sayılarak SORS’un fırlatmaya ilişkin test yapıldı. Varank’ın komutuyla birlikte fırlatılmış olan sonda roketi, Sinop’ta gerçekleştirilmiş olan testi başarı ile tamamladı. Delta V’nin roketin irtifasının artırılmasına dair çalışmaları sürüyor. SORS büyütülmüş olan tank ile daha çok oksitleyici kapasitesine sahip olacak. Böylece fırlatılmış olan roket 100 km çok daha fazla irtifalara çıkabilecek. İmalatı bitirilen büyük oksitleyici tankının yer testlerinin Ağustos ayında gerçekleştirilmesi, Eylül ayında yapılacak olan fırlatmalarda kullanılması amaçlanıyor. Delta V’nin geliştirdiği ve uzay sınırını geçecek olan SORS’un Ay’a Sert İniş görevinde kullanılması hedeflenen hibrit roket motoruyla itki sistemi dikey ateşleme testi nisan ayında gerçekleştirilmiş ve testler tam başarıyla sonuçlanmıştı.

‘Uzay ortamında testi yapılacak’

SORS, hibrit motorlarına ilişkin ülkemizin ulaşmış olduğu teknolojik ve başarı yetkinliği göstermesi yanında, Ay görevi için de mühim bir yapı taşı olacak. Ay görevinde kullanılacak olan hibrit motorun kritik bileşenler, SORS sistemiyle uzaydaki ortamına çıkartılıp testi yapılacak ve uzay görevleri için ne kadar uygun oldukları doğrulanacak. Hibrit roket motorları katı yakıt ve sıvı oksitleyicilerin birleştirilmesiyle elde edilen yenilikçi roket sistemleri olup, katı veya sıvı sistemlerde bulunmayan maliyet, emniyet ve daha çevreci olma avantajlarına sahip olduğu kaydedildi.

Yorumlar (0)