Bakan Varank açıkladı: Beyaz kıtada bir ilk!

4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılan 24 kişilik Türk ekibinde bulunan Harita Genel Müdürlüğü uzmanları, Türkiye’nin sınırları dışında bulunan ilk sabit GNSS (Küresel Uydu Seyrüsefer Sistemi) istasyonunu beyaz kıtaya kurdu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.02.2020, 10:21 21.02.2020, 10:55
Bakan Varank açıkladı: Beyaz kıtada bir ilk!

4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinesinde gerçekleştiriliyor.

Sefere katılan 24 kişilik Türk ekibi, 15 bin kilometrelik yolculuğun ardından daha önce tespit edilen 15 proje üzerinde çalışmalara başladı. 

Ekipte bulunan Harita Genel Müdürlüğü uzmanları, Dismal Adası'na Türkiye’nin yurt dışındaki ilk sabit GNSS (Küresel Uydu Seyrüsefer Sistemi) istasyonunu kurdu. Türkiye’den götürülen malzemelerin, helikopter ve botlar vasıtasıyla gemiden adaya taşındığı bildirildi. 

Varank: Yer şekiller ile buzullardaki değişim takip edilecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bilim ekibinde bulunan Harita Genel Müdürlüğü uzmanlarının Türkiye’nin sınırları dışında bulunan ilk sabit GNSS (Küresel Uydu Seyrüsefer Sistemi) istasyonunu Antarktika’ya kurduğunu duyurdu. 

Bakan Varank, söz konusu istasyonunun geçici Türk Bilim Kampı'nın yer aldığı Horseshoe Adası'na 73 kilometre uzaklıkta kurulduğunu belirterek, istasyon ile kıtada bulunan yer şekilleri ile buzullardaki değişimlerin izleneceğini ifade etti.

"Küresel navigasyon sistemlerinin verilerini alabiliyor"

Harita Genel Müdürlüğü Jeodezi Dairesinden Dr. Binbaşı Soner Özdemir, kurulan GNSS (Küresel Uydu Seyrüsefer Sistemi)  istasyonunun GPS, GLONASS, GALILEO gibi küresel navigasyon sistemlerinin verilerini alabildiğini kaydetti.

İstasyon ile yer kabuğu hareketleri ile buzul erimelerinden kaynaklanan değişimleri takip edebileceklerini belirten Özdemir, “Türkiye sınırlarının dışındaki ilk sabit GNSS istasyonunu kurmaktan dolayı mutluyuz, gururluyuz." ifadelerini kullandı. 

"Seferimiz başarılı bir şekilde devam ediyor"

Bilim Seferi Lideri Prof. Dr. Ersan Başar ise, planlanan 15 projenin ilkini başarıyla yürüttüklerine dikkat çekerek, "Seferimiz şu ana kadar hiçbir aksaklık yaşanmadan başarılı bir şekilde ilerliyor. GNSS istasyonunu ekibimizin üyeleri başarı ile kurup çalıştırarak veri almaya başladı." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)