Bakan Gül'den Wikipedia açıklaması!

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararı açıklayınca Wikipedia açılacaktır" açıklamasını yaptı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.01.2020, 13:46 13.01.2020, 17:41
Bakan Gül'den Wikipedia açıklaması!

AYM'nin Wikipedia’ya erişimin engellenmesini hak ihlali saymasından sonra internetin en büyük ansiklopedisi konumunda olan sitenin açılacağı tahmin ediliyor.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AYM’nin gerekçeli kararı açıklanınca siteyi açacaklarını belirtti.

"Gerekçeli karar açıklanınca Wikipedia açılacaktır"

Ankara’da gazetecilere açıklamalar yapan Gül, "Yargı hiçbir yerden ve hiçbir kimseden emir almaz. Yargının emir alacağı tek yer Anayasa ve kanunlardır. Yargı, hiçbir ideolojinin, şu ya da bu grubun değil, sadece hukukun emri altındadır. Bu anlayışa aykırı her türlü girişimin karşısında olacağımız da bilinmelidir. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı açıklanınca Wikipedia açılacaktır" dedi.

2017’de erişim engeli gelmişti

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 29 Nisan 2017’de Wikipedia’nın tüm dillerdeki edisyonlarına Türkiye’den erişime engel getirmişti. Erişim engelinin, "Türkiye’yi terör örgütleriyle aynı zeminde gösteren ifadelerin bulunması" olduğu belirtilmişti.

Wikipedia’nın bağlı bulunduğu Wikimedia Vakfı, Nisan 2019’da "Wikipedia’nın tamamına yönelik erişim engelinin ifade özgürlüğünün ihlali olduğu" gerekçesiyle AİHM başvuru yapmıştı.

AYM, AİHM kararı çıkmadan, "ifade özgürlüğü ihlali" olduğuna hükmetmişti.

Yorumlar (0)