Bakan duyurdu: Türksat-5A için testler sorunsuz tamamlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 5A’nın alt sistem testlerinin herhangi bir problem olmaksızın tamamlandığını ifade ederek, uydunun yörünge yükseltme operasyonlarının başladığını söyledi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 20.01.2021, 14:07 21.01.2021, 09:13
Bakan duyurdu: Türksat-5A için testler sorunsuz tamamlandı

Karaismailoğlu yapmış olduğu yazılı açıklamada, Türkiye’nin beşinci nesil uydusu olan Türksat 5A’nın Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral üssünden Space X firmasının Falcon 9 roketiyle TSİ 05.15’te 8 Ocak 2021 tarihinde uzaya gönderildiğini hatırlattı.

Uydunun alt sistem testlerinin sorunsuzca bitirildiğini ifade eden Karaismailoğlu, “Elektrikli itki sisteminin kullanılmasıyla uydu yaklaşık olarak 4 ay sürecek yörünge yükseltme manevraları ve uydu üzerindeki operasyonlar planladığı gibi sürüyor.” dedi.

Uzaya sorunsuzca gönderilen uydunun TSİ 05.48 itibarıyla roketten ayrıldığını ve 35 dakikanın ardından uydudan ilk sinyalin geldiğini söyleyerek verilerin Güney Afrika’dan Türksat Gölbaşı istasyonuna aktarıldığı bilgisini paylaştı.

“Türksat 5A yolculuğu planlandığı gibi devam etmektedir”

Uydunun kapsama alanına girmesi sonrası TÜRKSAT yer istasyonları üzerinden telemetre verilerinin doğrudan uydu üzerinden geldiğini belirten bakan şu ifadeleri kullandı:

“Elektrikli itki motorları ve güneş panellerinin yer aldığı kolların açılması ve itki sistemlerdeki hazırlıkların tamamlanması yörünge yükseltmeye başlamadan önce gerçekleştirilmesi gereken kritik adımlardandı ve bu adımlar başarılı bir şekilde tamamlandı.

Alt sistem testlerinin de tamamlanmasıyla beraber uydunun, yörünge yükseltme operasyonları da başlatılmış oldu. Türksat 5A’nın 31 derecelik doğu yörüngesine doğru gerçekleştirmiş olduğu yolculuk, öncesinde planlandığı rotasında problemsiz bir şekilde sürüyor.”

Bakan Karaismailoğlu, uydunun en yakın olduğu konumda 550 kilometre uzaklıkta olduğunu, en uzak olduğu yerde ise mesafesinin 55 bin km’yi bulabildiğini söyledi.

Dünyaya yakın yerde uydunun hızının saniyelik 3 bin 350 metreye çıktığını söyleyen bakan Karaismailoğlu, en uzak konumda ise saniyelik hızının 2 bin 300 metre olduğu bilgisini paylaştı.

Yorumlar (0)