Ay’ın tarihini değiştirecek keşif yapıldı 

Çin’in Ay’a gönderdiği keşif aracı, topladığı örneklerle birlikte Dünya’ya döndü. Aracın topladığı örnekleri inceleyen araştırmacılar, Ay’ın tarihini değiştiren bir keşfe imza attı.  

BİLİM-TEKNOLOJİ 12.10.2021, 10:26 14.10.2021, 11:37
Ay’ın tarihini değiştirecek keşif yapıldı 

Çinli bilim insanlarını taşıyan ve Ay’dan örnekler toplayan uzay aracı, Dünya’ya döndü. Bilim insanları, Ay’ın yüzeyinden toplanan kaya parçalarını inceledi ve şaşırtan sonuçlara ulaştıklarını bildirdi. 40 yıldan uzun süre sonra Ay’dan Dünya’ya getirilen kaya örneklerini inceleyen uluslararası araştırma ekibi, Ay’da, bilinenden çok öncesinde dahi volkanik hareketlilik yaşandığını tespit etti. 



1.97 milyar öncesinde dahi hareketlilik vardı 

Araştırmacı grubu, Ay’dan toplanan örnekleri incelediğinde, 1.97 milyar sene öncesinde Ay’da volkanik hareketliliğin bulunduğunu tespit etti. Dünya’nın tek uydusu olan Ay’ın 4.5 milyar yaşında olduğu ise kabul edilen fakat kesinliği saptanmamış bilgiler arasında yer alıyor. Uydu’da şu anda volkanik hareketlilik bulunmasa da geçmişte oldukça hareketli zamanlar yaşandığı tahmin ediliyor. 



Ay yüzeyinde lav tünelleri bulunuyor 

Ay’da oluşan bu volkanik hareketlilik sebebiyle yüzeyde hala izi olan lav tünelleri bulunuyor. Daha önce yapılan çalışmalarda ise 1 milyar sene öncesine ait volkanik kayak parçalarına rastlandığını yineleyen araştırmacı grup, bu kayaların, Ay’a çarpan meteorların parçalanıp dökülmesi ile bulunduğu noktaya geldiğini ifade etmişti. 

Bilim insanları, Ay hakkında yapılan araştırmaları, yeni bir olgu bulunana kadar doğru kabul etse de tarih hesaplamalarında 50 milyon senelik sapma hatalarının olabileceğini belirtiyor. Bu sonuca ise Evren’in yaşına göre varılıyor. 

Yorumlar (0)