Ay’da bulunan oksijen insanlığın yeni umudu olabilir

Yapılan araştırmalar sonucunda ay toprağının üst katmanlarında tespit edilen oksijen miktarının, tam 8 milyar insanı 100 bin yıl boyunca yaşatacak kadar büyük bir miktarda olduğu anlaşıldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.11.2021, 17:59
Ay’da bulunan oksijen insanlığın yeni umudu olabilir

Avrupa Uzay Ajansı ve NASA gibi uzay çalışmalarını yıllardır başarıyla sürdüren kurumlar, önümüzdeki yıllarda gerçekleştirmeyi planladıkları ay görevleri için gece gündüz demeden çalışıyor. Gelecekte yapılacak insanlı Ay görevlerinde de en önemli etkenin oksijen temini olduğu herkes tarafından biliniyor.

Konuyla ilgili olarak Avustralya'daki Southern Cross Üniversitesi'nde görev yapmakta olan toprak bilimci John Grant ‘The Conversation’ adını taşıyan sosyal medya platformunda bir yazı kaleme aldı. Yapılan araştırmalarla birlikte, Ay toprağının üst katmanlarında tespit ettikleri oksijen miktarının 8 milyar insanı 100 bin sene boyunca yaşatmaya yetecek kadar çok fazla olduğunu ifade etti.

İnsanoğlu’nun yeni hedefi: Ay’da oksijen üretmek

Ay’ın atmosferi çok ince olmakla birlikte argon, neon ve hidrojen gazlarından meydana geliyor. Bu da insanlar gibi oksijene bağlı olarak yaşayan bir canlı türünün Ay gezegeninde nefes almasına imkan vermiyor.  Ancak bilim insanlarının son araştırmalarına göre, gökyüzünde olmasa da, yüzeyde bol miktarda oksijen bulunuyor.

Araştırmalarda belirtildiği üzere oksijen; Ay yüzeyini tamamen kaplamış olan ince toz ve kaya tabakasından meydana gelmiş olan regolitin içinde hapsolmuş bir şekilde duruyor.

Ayrıca diğer yanda; Grant’in de aralarında bulunduğu birçok bilim insanı da ilerleyen zamanlarda Ay toprağından oksijen üretmenin mümkün olabileceğini de düşünüyor.  

İlk adımlar atıldı

Bir süre önce Avrupa Ajansı’nın Ay toprağından oksijen üretebilmek için Belçika’da faaliyet gösteren ‘Space Applications Services’ adlı bir firma ile anlaşma imzaladığı da biliniyor.

Bu söz konusu anlaşmayla, şirketin önümüzdeki yıllarda Ay toprağından oksijen üretebilmek amacıyla Ay gezegeninde üç deneysel reaktör inşa edeceği de gelen duyumlar arasında yer alıyor.

Zor olsa da imkansız değil

Planlara göre; Avrupa Uzay Ajansı'nın 2025 yılında başlatacağı görevde bu deneysel reaktörlerin oksijen üretim sürecindeki etkisinin değerlendirilmesi için Ay’da test edileceği de biliniyor.

Cihazların kullanacağı teknik ile, Ay taşlarında bolca bulunan be içinde yüzde 45 oranında oksijen olduğu bilinen regoliti, saf oksijene ve metal alaşımlarına ayrıştırılacak.  

Şu anki imkanlara göre, Dünya’dan Ay’a oksijen taşınması kısa süreli görevlerde mümkün olsa da, bir insanın herhangi bir gök cisminin içinde uzun bir süre yaşayabilmesi için uzay şartlarında oksijen üretmenin şu anki en önemli hedeflerden biri olarak belirlendiği biliniyor.  

Ayrıca Ay ortamında üretilecek hidrojen ve oksijenin Mars görevlerinde yakıt olarak değerlendirilebileceği de belirtiliyor.  

Yorumlar (0)