Ay yıldızlı ilk istihbarat gemisi Ufuk, 45 günlük kesintisiz seyrine hazır 

Yerli ve milli imkanlarla üretilen, Türkiye’nin ilk istihbarat gemisi olan TCG Ufuk, en zor iklim ve su şartlarında dahi kesintisiz şekilde 45 gün boyunca seyir yapmaya hazır hale getirildi. Uluslararası sulara indirilecek olan Ufuk Korveti, sulardan gelen milli güvenlik tehlikelerini anında tespit edip merkez üssüne bildirecek. İlk kez 2019 senesinde suyla buluşan Korvet, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek törenle kesintisiz görevine başlayacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 14.01.2022, 11:46 15.01.2022, 14:11
Ay yıldızlı ilk istihbarat gemisi Ufuk, 45 günlük kesintisiz seyrine hazır 

Milli ve yerli imkanlarla üretilen, Türkiye’nin ilk istihbarat gemisi olma özelliğini taşıyan TCG Ufuk, bugün düzenlenecek törenle hizmetine resmi olarak başlayacak. İstihbarat çalışmalarına büyük oranda etki edecek olan Ufuk Korveti, MİLGEM Projesi kapsamında üretilen 4 geminin son halkası olma özelliğini taşıyor. 

Türkiye, kendi savaş gemisini yapan sayılı ülkelerden 

Dünya üzerinde hali hazırda kendi savaş gemisini yapabilen sayılı ülkelerden olan Türkiye, deniz donanmasını güçlendirme yönünde aktivitelerine devam ediyor. Bu kapsamda geliştirilen en yeni araç olan TCG Ufuk, Türk savunma sanayiinden çıkan bir deniz platformu olma özelliğini taşıyor.  

Test ve eğitim gemisi olarak faaliyet gösterecek olan Ufuk, uluslararası sularda 45 gün boyunca kesintisiz olarak seyir edebilecek. İstanbul Denizcilik Tersanesi’nde bugün düzenlenecek törenle bu sefer sonsuz hedefle sulara inmeye bir adım daha yaklaşacak olan Ufuk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenecek törende görücüye çıkacak. 



MİLGEM’in ilk 4 projesinden biri 

MİLGEM Projesi kapsamında geliştirilen ilk 4 geminin son halkası olan Ufuk, Erdoğan’ın katılımıyla 9 Şubat 2019’da ilk kez denize indirilmişti. 99,5 metre boyunda ve 14,4 metre azami genişlikte olan gemi 3,6 metre su çekimi ve 2400 ton deplasmana sahip. 10 tonluk helikopterin iniş yapabileceği şekilde tasarlanan araç, Türkiye’nin ilk milli istihbarat gemisi olma özelliğini taşıyor. 

Sistem donanımı ASELSAN tarafından yapıldı 

STM’nin ana yükleniciliğini üstlendiği Ufuk Korveti’nin test eğitim sistemi donanımlarını, elektronik sistemlerini ve komuta kontrol sistemlerini ASELSAN üretti. Milli kabiliyet ve imkanlarla üretilen, Türkiye’nin ilk istihbarat gemisi olan Ufuk, dünyada çok az ülkenin sahip olduğu teknolojinin kullanıldığı ilk Türk gemisi oldu.  

Ağır deniz ve iklim şartlarında başarılı şekilde görevini icra edeceği öngörülen TCG Ufuk, uluslararası sular da dahil tüm bölgelerde 45 gün boyunca kesintisiz seyir yapma özelliğine sahip. Tehdit sinyallerini alıp işleyerek anında merkez üssüne gönderme yetisine sahip olan gemide özellikle sinyal istihbaratının önemli ölçüde elde edileceği düşünülüyor. Ülkenin istihbarati çalışmalarında çok büyük bir boşluğu dolduracak olan Ufuk Korveti, Türkiye’nin denizlerdeki gözü kulağı olmak için hazır bulunuyor. 

Yorumlar (0)