Ay-yıldızlı ilk cep uydusundan ilk sinyal geldi 

Zonguldak BEÜ Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından oluşturulan Grizu-263 Uzay Takımı’nın tasarlayıp geliştirdiği, dün 18.25’te uzaya fırlatılan cep uydusu Grizu-263A'dan sinyal alındı. ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Üssü’nden Space X firmasına ait Falcon 9 ile fırlatılan Türkiye’nin ilk cep uydusundan gelen ilk sinyal, sosyal medyadan duyuruldu. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 14.01.2022, 10:04 15.01.2022, 14:12
Ay-yıldızlı ilk cep uydusundan ilk sinyal geldi 

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından oluşturulan Grizu-263 Uzay Takımı Türkiye’nin ilk cep uydusunu üretip ismini de Grizu-263A olarak belirlemişti. Geçtiğimiz günlerde ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Üssü’ne gönderilen cep uydusu, Elon Musk’ın sahibi olduğu Space X firmasının Falcon 9 roketiyle uzaya başarıyla ulaştırıldı. 

Türkiye saati ile dün 18.25’te ateşlenen roketin taşıdığı cep uydusu, uzaya çıktıktan 1 saat sonra yörüngeye yerleşti.  

İlk sinyali Grizu-263 Uzay Takımı duyurdu 

İlk yerli cep uydusunun geliştiricileri olan Grizu-263 Uzay Takımı, sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşım ile uydudan ilk sinyallerin gelmeye başladığını açıkladı. “Uydumuz hayatta” sözleriyle güzel haberi duyuran takım, Bilge Demirköz, Yılmaz Barış Erkan, İbrahim Arda, Tahsin Çağrı Şişman ve Mehmet Fatih Engin hocalarına da teşekkür etmeyi ihmal etmedi. 



“Şimdi sapasağlam görevinin başında” 

Uzay takımının kaptanı Çağla Aytaç Dursun ise sosyal medya hesabından, “Gurur. Tasarladık, ürettik, test ettik ve uzaya gönderdik.” şeklinde açıklamada bulundu ve ekledi: “Uydumuz şimdi sapasağlam görevinin başında.” 

İsmini, 1992’deki grizu patlamasından aldı 

3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak’ta bir maden ocağında grizu patlaması meydana gelmiş ve pek çok madenci yaşamını yitirmişti. Öğrencilerin uyduya Grizu ismini vermelerinin sebebinin ise bu patlama olduğu bildirildi. Uydu, 4 sene 8 ay boyunca dünya yörüngesinde görev yapacak. 

Yorumlar (0)