Ay tozu oksijen kaynağı olacak

Bilim insanlarının Ay ile ilgili yaptığı çalışmalar devam ediyor. Çalışmalarla ilgili son gelişme ise Avrupa Uzay Araştırma ve Teknoloji Merkezi'nde görev yapan bilim insanlarının, Ay tozundan oksijen üretme çalışmaları oldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.01.2020, 09:37
Ay tozu oksijen kaynağı olacak

Avrupalı bilim insanları ay tozundan aldıkları örneklerden solunabilen oksijen üretmek adına çalışmalar başlattı.

Glasgow Üniversitesi'nden araştırmacı Beth Lomax, Ay'daki regoliti (Ay üzerinde bulunan taş ve tozdan oluşan bir tabakaya) taklit ettiklerini belirterek, tüketilebilir oksijen elde etmeye çalıştıklarını ifade etti. Çalışmalar başarıyla sonuçlanırsa Ay tozundan oksijen üretilebilecek.

Shiftdelete.net'in aktarımına göre Lomax, "Ay'da bulunan kaynaklardan oksijen elde etmek, hem nefes almak için hem de roket yakıtı üretiminde gelecekteki Ay yerleşimcileri için son derece yararlı olacak." şeklinde konuştu.

Bu yılın ortaları kritik

ESTEC'te görev yapan bilim insanları, esas amaçlarının Ay'da sürdürülebilir bir pilot tesis inşa etmek olduğunu belirtiyor. Bu gelişme için 2020'nin ortaları bekleniyor.

Son dönemde Ay'a tekrar insan göndermek, öte yandan ise gelecekte Mars'a insan gönderebilmenin teknolojileri ile ilgili çalışmalar sürüyor.

İşlevsel bir sistem olacak

Yapılan tüm çalışmaların Ay'da işlev görebilecek bir sisteme öncü olacağı vurgulanırken bilim insanları, 2020'lerin ortalarında Ay'da çalışmak üzere hazır olacak işlevsel bir sisteme sahip olmayı amaçlıyor.

Gelecekteki çalışmaları gerçekleştirecek Ay kâşifleri ve araştırmacıları böyle bir cihazla donatılmış şekilde Ay'a giderse daha kolay nefes alabilecekler.

Yorumlar (0)