Ay'da yeni mineral bulundu!

Ay'ın yüzeyinden toplanan parçacıklar üzerinde yapılan araştırma sonucunda yeni bir mineral bulundu. Mineralin çapının, insan saç telinin onda biri büyüklüğünde olduğu kaydedildi. Çin mitolojisindeki Ay perisi Çang'dan hareketle minerale Çangızit-(Y) adı verildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.09.2022, 00:18 Hakan Öksüz
Ay'da yeni mineral bulundu!

Uzaycılık alanında ABD ve Rusya'nın gerisinde kalmak istemeyen Çin, son yıllarda ciddi bir atılım yaptı. Ulusal Nükleer Kurumu (CNNC), Ay'da yapılan bir keşfe dair bilgi verdi. Söz konusu brifingin verildiği toplantıda Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) ile Atom Enerjisi Otoritesi (CAEA) yetkilileri de yer aldı. 

X-ışını kırılımı yöntemiyle minerale ulaşıldı

Ay'a 2020 yılında gönderilen Çang'ı-5 keşif aracının çalışanlarından bahseden CNNC yetkilisi Vang Şuecun, "Ay yüzeyinden topladığı çok sayıda toprak ve kaya örneğinde yaptığımı araştırmalar, yeni bir mineralin keşfedilmesini sağladı. Uranyum Jeolojisi Araştırma Enstitüsü bünyesinde çalışan araştırmacılar, en az 140 bin parçacık içinden bir kristal parçacığını yalıttı. X-ışını kırılımı yönteminin kullanıldığı çalışma sonucunda ulaşılan parçacığın, yeni bir mineral olduğu belirlendi." dedi.

İnsan saç telinin onda biri kadar!

Söz konusu minerale Çangızit-(Y) adının verildiğini kaydeden Vang Şuecun, "Mineralin çapı, insan saç telinin onda biri kadar. Uluslararası Mineroloji Birliği, bu minerali doğruladı ve kayıtlarına ekledi. Ay'daki bazalt kayaçlardan elde edilen bu mineral, bizi oldukça heyecanlandırdı. Daha önce Ay yüzeyinde Dünya'da olmayan 5 mineral bulunmuştu. Bu da altıncısı oldu." ifadelerini kullandı. 

Duyurunun, Ay Festivali'nden önce gelmesi dikkat çekti!

Daha önce ABD ve Rusya tarafından yapılan çalışmalarda Ay'ın yüzeyinde yeni mineraller tespit edilmişti. Uzay yarışında ABD ile Rusya'nın gerisinde kalmak istemeyen Çin, yeni mineral keşfiyle ilgili duyurusunu ilginç bir tarihte yaptı. Yarın Çin genelinde "Ay Festivali" adı verilen güz ortası festivalinin kutlanacağı hatırlatıldı. Söz konusu keşifle ilgili duyurunun, bu festivalden hemen önce yapılması dikkat çekti. Çin mitolojisinde yer alan Ay perisi Çang'dan hareketle minerale Çangızit-(Y) isminin verildiği belirtildi.

Yorumlar (0)