Ay'a inen Buzz Aldrin'in uzay kıyafeti rekor fiyata satıldı!

1969 yılında Ay'ın yüzeyine inen astronotlardan biri olan Buzz Aldrin'in görev sırasında giydiği uzay kıyafeti Sotheby's müzayede evinde yapılan açık artırmada 2 milyon 772 bin 500 dolardan alıcı buldu. Aldrin'in uzay görevinde kullandığı diğer eşyaların da satıldığı açık artırma, koleksiyoncuların akınına uğradı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.07.2022, 15:26 28.07.2022, 09:12 Hakan Öksüz
Ay'a inen Buzz Aldrin'in uzay kıyafeti rekor fiyata satıldı!

Soğuk Savaş döneminde ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki mücadele uzaya da taşınmıştı. Sovyetler Birliği'nin uzay çalışmalarındaki başarısının gölgesinde kalınamayacağını kaydeden ABD Başkanı John F. Kennedy, Ay'a yapılacak insanlı seyahat için düğmeye basmıştı. 1963 yılında suikaste kurban giden Kennedy, hayalini kurduğu uzay görevinin gerçekleştiğini göremedi.

1969'da Ay'ın yüzeyine inmişlerdi

Uzay çalışmalarına hız veren ABD, Kennedy'nin ölümünden 6 yıl sonra 20 Temmuz 1969'da Ay yüzeyine insanlı iniş gerçekleştirdi. Apollo 11 adı verilen misyonda görev alan Neil Armstrong ile Buzz Aldrin, Ay'ın yüzeyine inen ilk insanlar olarak tarihe geçti. Apollo 11'in Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılması, uzay çalışmalarını başlatan John Kennedy'ye saygı duruşu niteliğindeydi.

Koleksiyoncular akın etti

Ay'ın yüzeyine inen astronotlardan olan Buzz Aldrin ve Neil Armstrong'un tarihi yolculuk sırasında giydiği kıyafetler, Sotheby's müzayede evinde alıcıların beğenisine sunuldu. New York'ta yapılan açık artırma, bilim tutkunlarının ve koleksiyoncuların akınına uğradı. Ay'ın yüzeyine inen 92 yaşındaki Buzz Aldrin'in giydiği NASA logolu kıyafet, 2 milyon 772 bin 500 dolardan alıcı buldu.

Bütün eşyaları 8 milyon dolara satıldı

ABD tarihinin önemli figürlerinden Buzz Aldrin'in astronot ceketinin, şimdiye kadar satılan en pahalı Amerikan uzay eseri olduğu belirtildi. Aldrin'in uzay görevi sırasında kullandığı 69 parça eşya, toplamda 8 milyon 184 bin 578 dolardan satıldı. 

Apollo 11 görevinin yaşayan son üyesi Buzz Aldrin!

92 yaşındaki Buzz Aldrin, Ay'ın yüzeyine ayak basan ikinci insan oldu. Apollo 11 görevinin hayatta kalan tek üyesi olan Buzz Aldrin, Neil Armstrong'un ardından Ay'a inmişti. Görevde yer alan astronotlardan olan Armstrong, 2012'de hayata gözlerini yummuştu. Apollo 11'in pilotu Mike Collins ise geçen yıl yaşamını yitirmişti.

Yorumlar (0)