Avustralya’dan Google ve Facebook'a rest!

Avustralya hükümeti dünya devi Google ve Facebook'a yönelik yeni yasa çıkarıyor. Buna göre sadece Google ve Fecebook’u kapsayan tasarıda, iki şirket Avustralya'daki yerel medya kuruluşlarının haberlerini paylaşmak için para ödemek zorunda kalacak ve yasaya karşı konulmasında durumunda ise gerekli yaptırımın uygulanacağı öğrenildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.08.2020, 17:55 Hanife
Avustralya’dan Google ve Facebook'a rest!

Son birkaç yıldır internet kullanımın artması ile internet haberciliğin değer kazanmasına neden oldu. Hal böyle olunca dünya devlerinden Google, internetteki haberlere yönelik daha titiz çalışmaya başladı.

Diğer yandan Facebook da platforma eklediği haberler özelliği ile dünya basınında yer alan çeşitli haberleri kullanıcıların ulaşımına açtı.

Google ve Facebook haber başına ödeme yapmak zorunda!

Avustralya hükümetinin aldığı yeni karara göre, Google ve Facebook,  Avustralyalı medya organlarıyla bir anlaşma yapmak ve yayınladıkları haber başına medya kuruluşlarına ödeme yapmak zorunda.

Bu yıl içerisinde Avustralya Parlamentosu'ndan geçip kısa sürede yasallaşması beklenen karar, şimdilik sadece iki dev şirketi kapsıyor.

Elde edilen gelirler haber kuruluşlarıyla paylaşılacak

Ayrıca eğer karar yasallaşırsa, Google ve Facebook, haber paylaşımlarından elde ettiği gelirlerin bir kısmını yine medya kuruluşlarıyla paylaşmak zorunda kalacak.

Şirketlerin yasaya karşı koyması durumunda ise yıllık cirolarından yüzde 10'u ya da 7.2 milyon dolar ceza verilecek.

Yorumlar (0)