Avrupa Komisyonu’ndan 5G kararı: Uçaklarda kullanılacak

Avrupa Komisyonu, Avrupa merkezli hava yolu firmalarının uçak içerisinde 5G bağlantısı vermesini kolaylaştırabilmek için yeni adımlar atıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.11.2022, 13:35 30.11.2022, 09:20
Avrupa Komisyonu’ndan 5G kararı: Uçaklarda kullanılacak

Kullanıcılara kesintisiz yüksek hızda internet hizmeti veren 5G teknolojisi, son dönemlerde tartışma konusu oldu. ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından orta bant 5G kablosuz sinyallerinin uçağın elektroniğini etkileyebileceği ifade edilmiş ve ek tedbirlerin alınmasının mecburi olduğuna işaret edilmişti.

Avrupa'dan 5G kararı

Avrupa merkezli havayolu firmalarının uçak içerisinde 5G bağlantıları vermesini rahatlatmak adına Avrupa Komisyonu, yeni yol haritaları izliyor.

Uydu üzerinden yer merkezli ağlar ile bağlantı kurulan uçakta bulunan yolcular, yerleşik baz istasyonu sayesinde bağlantı kurarak interneti kolaylıkla kullanabilecek.

Telefon görüşmeleri, veri haberleşmesi ve yazılı mesaj gibi özellikler kişilere 5G teknolojisi üzerinden hizmet verecek. Diğer bir taraftan, 5G teknolojisinin yolcular adına tam olarak hangi tarihte kullanılabileceğine yönelik net bir bilgi paylaşılmadı.

Uçak içerisinde verilecek 5G bağlantısı, kokpit iletişimleri adına kullanılanlara göre farklı frekanslar üzerinden kullanıma açılacak ve bu şekilde herhangi bir güvenlik problemi teşkil etmeyecek.

Yorumlar (0)