Atmosferdeki karbondioksit oranı 63 yılın en yüksek seviyesine ulaştı

Dünyanın atmosferindeki CO2 (karbondioksit) oranının geçtiğimiz ay 63 senedir kaydedilen en yüksek düzeye çıktığı belirtildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.06.2021, 01:26 09.06.2021, 11:01
Atmosferdeki karbondioksit oranı 63 yılın en yüksek seviyesine ulaştı

ABD'deki Scripps Okyanus Bilimleri Enstitüsü ile NOAA (Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi) tarafından yayımlanan veriler doğrultusunda, mayıs ayında karbondioksit yoğunluğunun milyonda 419 parçaya (PPM) ulaştığı ölçüldü.

Araştırmacılar, bunun 63 senelik karbondioksit ölçümleri kayıt tarihi boyunca görülen en yüksek rakam olduğuna işaret ederek Mayıs 2020'de bu seviyenin milyonda 417 PPM olduğu anımsatıldı.

Atmosferik karbondioksitin ana sebebinin fosil yakıt emisyonlarıyla ilgili olduğunun altını çizen NOAA yetkilisi Ralph Keeling, “Her sene atmosferde daha fazla CO2 biriktiğinden, yükselişi engellemek için önümüzde an itibarıyla uzun bir yol var." dedi.

“Arzu etmeyeceğimiz bir noktaya doğru ilerliyoruz"

Keeling, yoğunluğun 2021 yılı içinde 420 PPM’yi geçmesini öngördüklerini kaydederek, “Gitgide asla ulaşmayı arzu etmeyeceğimiz bir noktaya doğru ilerliyoruz." uyarısını yaptı.

COVID-19 (yeni tip koronavirüs) pandemisi sebebi ile dünya genelinde alınan tedbirler çerçevesindeki kapanmalar ve araç kullanımının azalması sayesinde geçtiğimiz sene karbon emisyonu yüzde 7 oranında gerilemiş ve bu, II. Dünya Savaşı'ndan beri en yüksek yıllık düşüş olarak kayıtlara geçmişti. 

Uzmanlar, emisyonların bu yıl tekrar yükselişe geçeceğine kesin gözüyle bakarken, Paris İklim Anlaşması uyarınca önümüzdeki 10 senede her yıl emisyonların 2 milyar tona kadar düşürülmesine gereksinim duyulduğuna dikkat çekmişti. 

Yorumlar (0)