ATAK-2 ve HÜRJET uçmaya hazırlanıyor

Türk savunma sanayisi çatısı altında yürütülen havacılık projeleri ATAK-2 ve HÜRJET'te, ilk uçuşlara hazırlanılıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.03.2023, 21:11
ATAK-2 ve HÜRJET uçmaya hazırlanıyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, 4'üncü Askeri Radar ve Hudut Güvenliği Zirvesi'nde gerçekleştirdiği konuşmada, en kritik unsurun insan kaynağı olduğunun altını çizerek, 6 bin olan mühendis sayısını 7 bine çıkaracaklarını dile getirdi. 

Kotil'in, firmanın gündemindeki projelere dair verdiği bilgiler doğrultusunda, HÜRJET, taksi yaparak ilk uçuşu için hazırlanıyor. ATAK-2 helikopterine ise transmisyon entegre edildi, motorun bağlanmasına yönelik faaliyetler sürüyor. Düşük radar görünümüne sahip, jet motorlu ANKA-3, taksi yapıyor. Kolluk kuvvetlerinin kullanımına sunulacak olan üç GÖKBEY helikopteri için de teslimat hazırlığındayız.



HAVELSAN'ın hudut güvenliği çözümleri

HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar ise firma olarak sivil, kamu ve askeri sektöre yönelik güvenilir, gelişmiş 'ülke güvenliği sistemleri' sağladıklarını söyledi.

Gereksinim duyulan gelişmiş teknolojileri kullanarak hudut boyunca, hudut devriyesine destek verme ve fiziksel gözetlemenin pek mümkün olmadığı bölgelerde gereksinimlere yanıt verdiklerini aktaran Nacar, "Özgün çözüm ve ürünlerimiz sayesinde sahaya yerleştirilen sensörlerden edinilen bilgilerin toplanarak haritada takip edilmesi ve güvenlik kameraları ile direkt entegrasyonun temini için büyük öneme sahip fonksiyonları harfiyen yerine getirebiliyoruz." şeklinde konuştu.

HAVELSAN SGRS (Sahil Gözetleme ve Radar Sistemi) ile HAVELSAN VTS'nin (Gemi Trafik Yönetim Sistemi), deniz yolu güvenliğinin temininde kritik bir rol oynadığının altını çizen Nacar, şöyle devam etti:

"HAVELSAN mühendislik yetenekleriyle, İçişleri Bakanlığının koordinasyonunda POLSAN ile ortaklaşa oluşturduğumuz BİYOTEKSAN üzerinden geliştirme faaliyetlerini sürdürdüğümüz biyometrik veri teknolojisinde, nitelikli parmak izi tanımlama sistemi, bütün ülkede devreye alındı. Öte yandan, kendi milli biyometrik veri yönetim sistemini oluşturan yedinci ülke olduk. Yabancı şirketlere bağımlılıktan kurtulduk, ulusal sermayemizi ve verilerimizi koruduk. Dosya bazlı bir sistemle çalışan yabancı sistemlerde meydana gelen arızalar günler boyunca sürebiliyordu. Geliştirdiğimiz yerli ve milli sistem yardımıyla kurumlarımız kesintisiz bir şekilde hizmet verebilmektedir."

Yorumlar (0)