ASELSAN lazer silahlarını güçlendiriyor! 750 metreye kadar etkinlik sağlandı

ASELSAN lazer silah sistemlerini geliştirmeye yönelik çalışmalarına devam ediyor. Şirket İhtar sistemi ile tespit edilen mikro ve mini insansız hava araçlarına karşı 750 metre uzaklığa kadar etkinlik sağladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.04.2022, 11:12
ASELSAN lazer silahlarını güçlendiriyor! 750 metreye kadar etkinlik sağlandı

ASELSAN bir süredir üzerinde geliştirmeler uyguladığı lazer sisteminin güçlendirilmiş halini 2022 yılının ilk yarısında bitirmeyi hedefliyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda çalışan Türk savunma sanayisi güvenlik güçlerine tehdit olacak unsurları ortadan kaldırmaya yönelik geliştirilen silah sisteminin milli olması adına çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda üzerinde çalışılan bir diğer sistem de lazer silah sistemleri. Bugüne kadar güvenlik güçlerine pek çok silah kazandıran ASELSAN uzun bir süredir lazer silah sistemleri üzerinde çalışmaya devam ediyor.

750 metre mesafeye kadar etkili

2017 yılında şirket Faz-1 çalışmalarında Amazon 4x4 çok amaçlı zırhlı araç üzerine ön prototip niteliğinde ve lazer kaynağına sahip mobil bir sistem geliştirdi. 2020 yılında ise şirket hassas stabilize yönlendirici ve daha yüksek bir güçte fiber lazer kaynağını entegre ederek prototip bir sistem oluşturdu. Öte yandan İhtar Anti-Drone Sistemi de Faz-1 lazer silah sistemine entegre edildi. Böylelikle 750 metre uzaklığa kadar mesafedeki mini ve mikro insansız hava araçları etkisizleştirildi.

Faz-2 çalışmaları 2022 yılının ilk yarısında bitecek

2022 yılında ise çalışmalarında Faz-2 aşamasının bitirilmesi hedefleniyor. Bu anlamda 6x6 BMC kamyon üzerine yerleştirilecek olan radyo ve radar frekansı karıştırıcı gibi İhtar sistemlerine ve fiber lazer kaynağına sahip lazer silah geliştirme işlemlerine devam ediliyor.

Erime ve yanmalara neden oluyor

Lazer silah sistemlerinin insansız hava araçları üzerinde oluşturduğu ısı sayesinde batarya, yüzey ve elektronik parçalarda erime ve yanmalara sebep oluyor. Hedeflerin üzerinde patlayıcı bir madde bulunması durumunda ise patlayıcı madde daha hızlı bir şekilde imha edilebiliyor.

Sürü İHA’lar imha edilecek

Daha ileri düzeydeki çalışmalarda mevcutta olan güç seviyelerinin artırılması ve dağıtık mimariye sahip hava savunma sistemlerine eklenecek modüler olan lazer silah kulelerinin tasarlanması planlanıyor. Yeni nesil ateş idare cihazının da yardımlarıyla beraber üretilecek lazer kulelerinin ortak bir hedefe yönlendirilmesi ile verimliliğinin artırılarak hedef setlerinin genişletilmesi hedefleniyor.

Yorumlar (0)