ASELSAN'dan elektrikli otobüs

ASELSAN elektrikli çekiş sistemleri geliştirdi. Sistem, otobüs üreticisi TEMSA'nın yurt içindeki bir müşterisi için üreteceği 2 otobüste kullanılacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.09.2019, 13:53
ASELSAN'dan elektrikli otobüs

Rahat ve ucuz ulaşım sağlamasının yanında sıfır karbondiaksit salınımı ile çevre dostu olan elektrikli araçlar, başta Avrupa olmak üzere çevreci politikalar güden ülkeler tarafından geliştirilmeye, desteklenmeye ve kullanımının yaygınlaştırılması çalışmalarına devam ediliyor. 

Elektrikli araçların hem gelecekte sektörde kaplayacağı alan nedeniyle hem de çevresel etkenler sebebiyle otomobil ve ticari araç üreticileri bu teknolojiye yöneliyor.

Askerî kurumların ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ASELSAN da askerî alanda edindiği teknolojik birikimi kullanarak elektrikli araçların kritik teknolojilerini geliştiriyor. ASELSAN, Araç Kontrol ve Yönetim Sistemi, Araç Çekiş Sistemi, Şarj Sistemi, Araç ve Şebeke Entegrasyonu, Batarya Yönetim Sistemi gibi teknolojiler üzerinde çalışıyor.

Avenue EV

ASELSAN'ın, otobüs üreticisi TEMSA ile yaptığı iş birliğinden, Türk otomotiv sanayisinin ilk yerli elektrikli otobüsü Avenue EV çıktı. Avenue EV otobüsü, 2016 yılında kamuoyuna tanıtılmıştı.

2016 yılından bugüne kadarki sürede elektrikli araçların kritik sistemlerine ilişkin geliştirme, üretim ve test faaliyetleri ASELSAN tarafından sürdürürken, TEMSA ise seri üretime hazır 9 metrelik MD9, 12 metrelik Avenue Electron ve Avenue EV olmak üzere 3 ayrı elektrikli otobüs modeliyle bu alandaki alternatif çözümlerini artırıyor.

Gerçekleştirilen faaliyet ve çalışmalar sonunda, ASELSAN'ın elektrikli çekiş sistemleriyle donatılan yerli elektrikli otobüsler yollara çıkmayı bekliyor.

Söz konusu elektrikli otobüs ise TEMSA'nın yurt içindeki bir müşterisinin talebi üzerine üretildi. ASELSAN ile TEMSA arasında, bu müşterinin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 2 aracın elektrikli çekiş sistemlerinin üretilmesine yönelik protokol imzalandı.

Elektrikli otobüslerinin trafik tescillerinin 2020 senesi başında gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Atılan bu adım, karbon emisyonunun azaltılması ve Türkiye'nin enerji bağımlılığının düşürülmesi noktasında büyük önem arz ediyor.

Hâlihazırda birçok otobüs üreticisi ile iş birliği içerisinde olan ASELSAN, geliştirdiği sistemlerin entegrasyonunu sağlamaya devam ediyor. ASELSAN, önümüzdeki yıllarda elektrikli araç sektöründe önemli ve itimat edilir bir paydaş olmayı hedef hâline getirmiş durumda.

ASELSAN ve TEMSA iş birliği ile geliştirilen ve Türkiye'nin ilk elektrikli otobüsü olma unvanına sahip olan otobüs, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü'nde bulunan üniversite öğrencilerinin kullanımı için geçtiğimiz sene Hacettepe Üniversitesi'ne bağışlanmıştı.

Yorumlar (0)