Araştırmaya göre, 'metan yiyen mikroplar' sıcaklığı dengeliyor

Bilim insanları, okyanuslardaki metanı bikarbonata dönüştürerek atmosfere yayılımını engelleyen 'metan yiyen mikropların', gezegenimizin daha sıcak olmasının önüne geçtiğini belirtiyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.06.2021, 20:52 17.06.2021, 11:06
Araştırmaya göre, 'metan yiyen mikroplar' sıcaklığı dengeliyor

Küresel ısınma sebebi ile dünya çapındaki ortalama sıcaklıklar yükseliyor ve bunun neticesinde iklimler değişiyor ve canlılar olumsuz yönde etkileniyor.

Harvard Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı, okyanus tabanında jeolojik olarak birbirinden ayrı yedi gaz sızıntısını çevreleyen mikrobik canlıları araştırdı.

Araştırmacılar, gaz sızıntılarının çevresinde bulunan mikropların metan gazlarını yakalayarak bikarbonata dönüştürdüğünü gözlemledi.

Metanı çok hızlı tüketiyorlar

California eyaletinin Pasifik Okyanusu’na uzanan kıyısında yer alan Point Dume’da gerçekleştirdikleri incelemenin ardından araştırmacılar, karbonat kayalarının çevresindeki mikropların, 'en hızlı şekilde metan tüketimi yapan mikroplar' olduğunu keşfetti.

Dünyanın sıcaklığını dengeliyor

Bilim insanları, okyanuslarda bulunan 'metan yiyen mikropların' gazın büyük bir bölümünün atmosfere yayılımının önüne geçtiğini ve gazın deniz ekosisteminde kalmasını sağlayarak gezegenimizin sıcaklığını dengelediklerini ortaya koydu.

Metanın küresel ısınmaya neden olan başlıca sera gazlarından olduğu ve atmosfere yayılan metan gazının çoğunlukla beşeri faaliyetlerden kaynaklandığı biliniyor.

Daha evvel gerçekleştirilen araştırmalar, okyanuslarda bulunan metan miktarının bilim insanlarının hesapladığından çok daha fazla olduğunu fakat bu gazın çok az bir bölümünün atmosfere karıştığını göstermişti.

Yorumlar (0)