Araştırma: Dünya’nın çekirdeği ters yönde dönmeye başlamış olabilir

Gerçekleştirilen yeni bir bilimsel araştırmaya göre, yer küreyle aynı yönde dönen Dünya'nın iç çekirdeğinin bu hareketini durduğu ve tersi tarafta dönüşe geçmiş olabileceği ortaya konuldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.01.2023, 14:38
Araştırma: Dünya’nın çekirdeği ters yönde dönmeye başlamış olabilir

Dünya, dış ve iç çekirdek, kabuk ve manto olacak şekilde katmanlardan meydana geliyor. Yer kabuğunun ortalama 5 bin kilometre altında yer alan katı iç çekirdek, sıvı metal dış çekirdeğin içerisinde yüzme durumunda olduğundan bağımsız şekilde dönüşünü sağlayabiliyor.

Ters yönde dönüşe geçti

Çoğunlukla nikel ve demirden meydana gelen, yarıçapı 3400 km kadar mesafede olan dünyanın çekirdeği, bu oranlarla Mars’ın çapına fazlasıyla yakın.

Nature Geoscience dergisinde paylaşılan bir araştırmaya göre, yer küre ile Dünya'nın iç çekirdeğinin aynı tarafta dönme işlevinin durduğu ve tam tersi tarafta dönüşe geçmiş olacağı belirtildi.

Araştırmanın yazarlarından olan Pekin Üniversitesi'nde araştırma görevlisi Yi Yang ve Prof. Xiaodong Song, iç çekirdeğin gidişat yönünü izlemek düşüncesiyle, 1960 yıllarından bu zamana kadar tekrar eden depremlerden sismik dalgalarını inceledi.

“Beklenmedik” olarak değerlendirildi

Tespit ettiklerini “beklenmedik” şeklinde değerlendiren araştırmacılar, iç çekirdeğin 2009 senesinden bu zamana kadar gün geçtikçe değişiklik sağlayan sismik kayıtların oldukça düşük seviyede farklılık sağladığını ifade etti.

İç çekirdeğin durma noktasına ulaştığını, sonrasında da ters tarafa doğru dönüş yaptığını aktaran bilim insanları, "1980 ile 1990 yılları aralığındaki 10 seneye baktığınızda net bir farklılık gözünüze çarpıyor. Ancak 2010'dan 2020 yılına kadar baktığınızda pek bir farklılık görmüyorsunuz" dedi.

Konu ile ilgili AFP'ye açıklamada bulunan bilim insanları, "İç çekirdeğin mevcut durumda bir salıncağın sallanışına benzer hareket ettiğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)