Araştırma: Buzullar bir sonraki pandeminin nedeni olabilir

Bir Arktika gölünde gerçekleştirilen incelemede, buzullarda bulunan virüs ve bakterilerin, erime ile beraber vahşi yaşamı enfekte edebileceğini ortaya koydu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.10.2022, 08:56 19.10.2022, 17:19
Araştırma: Buzullar bir sonraki pandeminin nedeni olabilir

Yapılan son araştırmaya göre, koronavirüs salgınının ardından yeni pandemi, kuşlar ya da yarasalar üzerinden değil, beklenmedik bir yerden yani buzullardan gelebilir.

Vahşi yaşamı enfekte edebilir

Arktika'da bulunan Hazen Gölü'nde yapılan araştırmada, eriyen buzulların çevresinde yer alan toprağının genetik analizleri viral yayılım tehlikesinin daha fazla görülebileceğini ortaya çıkardı.

Bulgular, yükselmeye devam eden küresel sıcaklıkların buzulların erimesine sebep olması ile beraber hapsolan bakterilerin ve virüslerin vahşi yaşama temas etme olasılığını artırdığını gözler önüne seriyor. Araştırma ise Proceedings of the Royal Society B'de paylaşıldı.

“Felaketin tarifi olacaktır”

2014 senesinde Fransa'nın Aix-Marsilya'da bulunan Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden bilim insanları, diğer bir buzul bölge olan Sibirya'daki donmuş topraklardan aldıkları virüsü canlandırmışlardı. Çalışmada bulunan Jean-Michel Claverie, bir basın kuruluşuna şu açıklamada bulunmuştu, “Buna benzer buz tabakalarını meydana çıkarmak sadece felaketin tarifi olacaktır.”

Yorumlar (0)