Araştırma: Ay'da cam kürelerin içinde hapsolmuş ciddi miktarda su var

Yapılan bir araştırma, Güneş rüzgarıyla taşınan hidrojenlerin Ay'ın yüzeyine dağılmış bir su rezervi oluşturmuş olabileceğini ortaya koydu. Nanjing Üniversitesi'nde görevli Hejiu Hui,"Ay'da suyun nasıl depolandığını anlamak, gelecekte bu suların yakıt olarak kullanılabilmesine veya içme suyuna dönüştürülmesine olanak sağlayabilir." diye konuştu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 28.03.2023, 17:11 31.03.2023, 14:40 Hakan Öksüz
Araştırma: Ay'da cam kürelerin içinde hapsolmuş ciddi miktarda su var

Sonuçları "Nature Geoscience" adlı akademik dergide yayımlanan bir araştırma, Ay'ın yüzeyinden toplanan örneklerde çok miktarda su bulunduğunu ortaya koydu. Düşen meteorların, "küçük cam küreler içinde" hapsolan trilyonlarca ton suyu, Ay'ın yüzeyine dağıtmış olabileceği belirtildi. 

Çinli bilim insanları tarafından 1970'li yıllardan beri toplanarak Ay'dan getirilen toprak örnekleri üzerinde yapılan araştırma, ilginç sonuçlar ortaya koydu. Suyun gündüzleri buharlaştığı ve geceleri yüzeye döndüğünü ileri süren su döngüsü kuramındaki bazı boşlukların, bu araştırmayla ortadan kaldırıldığı söyleniyor.

Ay'da 270 trilyon kilogram su olabilir

Çang'ı-5 uzay aracı, söz konusu araştırmada incelenen toprak örneklerini Dünya'ya getirdi. Çapı 50 mikrometre ile 1 milimetre arasında olan 150 tanecik üzerinde inceleme yapıldı. Hidrojen taşıyan Güneş rüzgarlarının, örneklerde yer alan cam küreciklerinin içindeki suları oluşturmuş olabileceği kaydedildi. Ay'ın yüzeyine 270 trilyon kilogram suyun nasıl yayılmış olabileceğinin yanıtının bu olabileceği ifade edildi.

Hejiu Hui: "Ay suları, belki de gelecekte yakıt olarak kullanılacak"

Nanjing Üniversitesi'nde görevli Hejiu Hui araştırma hakkında, "Güneş rüzgarlarıyla taşınan hidrojen, bu cam kürelere nüfuz edebiliyor. Bu olayın, Ay'da su rezervi oluşturmuş olabileceğini belirledik. Çarpma nedeniyle oluşmuş bu küreler, Ay'ın yüzeyine dağılmış durumda. Dolayısıyla Ay genelindeki su döngüsünü devam ettirebilmeleri mümkün. Ay'da suyun nasıl depolandığını anlamak, gelecekte bu suların yakıt olarak kullanılabilmesine veya içme suyuna dönüştürülmesine olanak sağlayabilir." dedi.

Yorumlar (0)