Araştırma: 1500 dil, yok olma tehlikesi altında

Dünya genelinde tanınmış olan yaklaşık 7 bin dil bulunuyor. Fakat yapılan yeni bir araştırma, bu dillerin önemli bir bölümünün yakın dönemde kaybolabileceğini belirtiyor. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.01.2022, 13:55 02.01.2022, 13:08
Araştırma: 1500 dil, yok olma tehlikesi altında

Dünya genelinde konuşulan dillerle ilgili bir çalışma gerçekleştirildi. Araştırmanın sonuçları, binden fazla dilin yok olabileceğine işaret ediyor.

Bini aşkın dil yok olma tehlikesi altında

Avustralya Ulusal Üniversitesi tarafından yapılan ve Nature dergisinde yayınlanan çalışmada, yüzyılın sonuna kadar 1500 dil ortadan kalkabilir.

Çalışmada görev alan araştırmacılar, "Dil kaybı, müdahale olmadan 40 sene içinde üç katına çıkabilir ve her ay en az bir dil yok olabilir." şeklinde uyarı yaptı.

Buna önlem olarak, çift dilde eğitimin desteklenmesine ilişkin müfredat oluşturulması önerildi.

“Şaşırtıcı ve beklenmedik…”

Araştırmanın yazarlarından biri olan Lindell Bromham, dillerle ilgili bu tehdidin "beklenmedik ve şaşırtıcı" sebeplerini ortaya koyduklarını ifade etti. Bromham, bunlardan biri olarak "iyi gelişmiş bir yol ağı"nı gösterdi.

İddiaya göre Bromham, "Ülkeyi şehirlere, köyleri de kasabalara bağlayan ne kadar fazla yol varsa, dillerin kaybolma riskinin de o kadar yüksek olduğunu gördük." sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)