Apple, iOS 15'i tanıttı: iPhone'larda neler değişti?

Apple, dün yapılan Dünya Geliştiriciler Konferansı 2021’de iOS 15 başta olmak üzere birçok yeni değişiklik açıkladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.06.2021, 09:52
Apple, iOS 15'i tanıttı: iPhone'larda neler değişti?

Apple'ın merakla beklenen Dünya Geliştiriciler Konferansı 2021 (WWDC 2021) dün gerçekleştirildi.

iOS 15 ile birlikte birçok değişiklik

Konferans, Kovid-19 sebebiyle 2020’de olduğu gibi yine internet ortamında gerçekleştirildi ve bu konferansta bir sürpriz olarak Apple iOS 15’e ilişkin ön bilgiler sundu. Apple'ın yazılım mühendisliği bölümünün başkan yardımcısı olarak görev alan Craig Federighi, iOS 15 ile birlikte gelecek yenilikleri aktardı.

Geçen sonbaharda açıklanan ‘spatial audio’ (uzaysal ses sistemi), iOS 15 ile birlikte Facetime’a geliyor. Böylece Apple'ın görüntülü konuşma platformu olan Facetime'da etkileşimin gerçeklik derecesi artırılacak. Firmanın iddiasına göre biriyle telefonda konuştuğunuzda aynı odadaymış gibi hissedeceksiniz. Ayrıca konuşan kişinin konumu sizin telefon ekranınızda bir ikon olarak görülecek ve konuşma sesi bulunduğu pozisyona göre değişiklik gösterecek. Makine öğrenmesiyle de desteklenen Facetime, dışarıdaki sesleri engelleyerek, net bir iletişime de imkan sunacak. 

Öte yandan yeni iOS 15 ile birlikte FaceTime'a SharePlay adındaki yeni bir özellik geliyor. Bu yeni özellikle birlikte, biriyle konuşurken bir film ya da müzik paylaşımı yapılabilecek. Apple, bu özellik için şu anda HBO Max, Hulu ve Disney Plus ile iletişime geçtiklerini belirtti.

Bildirim ve fotoğraflar değişiyor

Yeni iOS 15, grup sohbetleri esnasında fotoğraf paylaşımına kolaj özelliği imkanı sunacak. Apple News bölümünde de paylaşılan bağlantılar listelenecek. Aynı özellik fotoğraflar bölümünde de yer alacak ve size gönderilen görüntüleri ayrıca görebileceksiniz.

Bildirimler de tekrar tasarlandı. Bildirimi gönderen kişinin görüntüsü ya da uygulamanın ikonu daha büyük gözükecek. Apple ayrıca biriken bildirimler için bildirim özeti özelliğini de sunacak.

Diğer yandan Apple, ‘Focus’ adı verilen bir özellikle odaklanmayı artırmayı hedefliyor. Focus adı verilen bu özellikle birlikte gereksiz görülen bildirimler sessize alınacak. Telefonu eğer iş moduna alırsanız iş e-postaları gibi bildirimler dışındakiler sessize alınacak.



Apple Wallet’a kimlik özelliği

Apple Wallet'e bulunduğunuz binanın açılış kodunu ekleyebilecek, kaldığınız bir otelde oda giriş kartını iPhone ortamına aktarabileceksiniz.



Hava durumu ve haritalar

Apple, hava durumu ve trafik uygulamalarında da yeni bir değişikliğe gidiyor. Hava durumu uygulamasında yeni bir tasarım yapıldı ve uygulamanın grafikleri hava durumuna göre değişecek. Yeni bir özellik olarak ayrıca gece modu özelliği gelecek 3D modellemeler daha sık sunulacak.

iOS 15’in tanıtımı ne zaman?

Yeni iOS'un tanımının ne zaman yapılacağı henüz netleşmese de dün yapılan konferanstaki açıklamalara göre yeni iOS 15’in sonbahar döneminde kullanıma sunulması bekleniyor.

iOS 15 hangi modellere uyumlu?

iPhone 6s and 6s Plus

iPhone SE 

iPhone 7 ve 7 Plus

iPhone 8 ve 8 Plus

iPhone X

iPhone XS ve XS Max

iPhone 11

iPhone 11 Pro ve 11 Pro Max

iPhone 12 mini ve iPhone 12

iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max

iPhone SE (2. gen)

iPod touch (7. gen)

Yorumlar (0)