Apple'dan çığır açan regl araştırması!

Apple, bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere sağlık bilgilerini toplayacak mobil uygulama geliştiriyor. Uygulama, elektrokardiyogram (EKG) verilerini toplayacak ve regl döngüsünü takip edecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.11.2019, 16:31 18.11.2019, 17:06
Apple'dan çığır açan regl araştırması!

Apple, akademik çalışmalara katkıda bulunulması için gönüllü kullanıcılarının regl döngüsünü ve elektrokardiyogram (EKG) verilerini takip edecek mobil uygulama geliştiriyor. Ancak özellikle EKG hizmetinin olası krizlerde vereceği “anormallik” uyarısının neden olacağı endişe krizleri daha da kötüye getirme ihtimali tartışılıyor.

Apple, regl döngüsünü takip edecek ve kalp ritimlerini takip edecek bu mobil uygulamayı “çığır açıcı sağlık araştırması uygulaması” olarak tanımlıyor.

Kullanıcılar; mobil uygulamaya tamamen gönüllülük usulünde katılacak. Toplanan veriler sağlık hizmetlerini geliştirmek üzere yapılan akademik araştırmalarda kullanılacak ve bu gelişimle birlikte daha sonra geliştirilecek olan diğer mobil uygulamalara da katkıda bulunduracak.

Apple CEO’su Tim Cook Apple’ın geliştirdiği bu uygulamanın çığır açacağını ve Apple’ın insanlığa en büyük katkısı olacağını söyledi.


Apple CEO'su Tim Cook

Aslında Apple’ın araştırma çalışması “büyük veriyle sağlık verilerini anlamlandırma” pazara ilk defa giren bir teknoloji değil. Daha önce de teknoloji devi IBM benzer bir hizmet verdi. IBM on yıl boyunca “hasta yaşamları” ile ilgili topladığı verilerle tıp ilmine katkıda bulunan anlamlı sonuçlar ortaya çıkardı. IBM bu hizmet için 4 milyar dolar harcadı.

Bununla birlikte Google’da yaklaşık 2,1 milyar dolar karşılığında Apple Watch ve Fitbit gibi giyilebilir fitness izleme cihazları geliştirdi.

Apple’ın EKG uygulaması muhtemel problemlerin seviyesini yükseltebilir

Apple’ın EKG uygulaması, bu yılın başlarında İngiltere ve Avrupa’da kullanılmak üzere gerekli yürürlük aşamalarını tamamladı. Ancak uzmanlar telefonların ölçtüğü olası kalp ritmi anormalliklerinin hastaları panikletebileceğini söyledi. Bu şekilde de potansiyel anormalliği daha da kötü hale getireceği ihtimalinin üstünde durulmasının gerekliliği hakkında uyarıda bulundu. Kalp ritmini ölçecek olan uygulama, olası krizlerde vereceği uyarıyla adrenalin seviyesini yükselterek üzücü sonuçlar verebilir.

İsmini açıklamayan bir Apple’ın sözcüsü, Google gibi "kişisel verilerin ihlâli" soruşturmalarına konu olan firmaların hizmetlerinde “sağlık verilerinin kullanılmayacağını” şu sözleriyle aktardı: “Apple asla kişisel veri satmaz, ve Fitbit verileri Google reklamlarında kullanılmayacak.”

Habernediyor.com / Safa Kaçar

Yorumlar (0)