Apple Çinli firmayla çalışmayı bıraktı: Sebebi Uygur Türkleri...

Apple, Çin’in Uygur Türklerini zorla çalıştırması sebebiyle Çinli parça tedarikçisi Ofilm Group ile çalışmasını sonlandırdı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.03.2021, 10:02 18.03.2021, 11:20
Apple Çinli firmayla çalışmayı bıraktı: Sebebi Uygur Türkleri...

Apple’dan gelen son dakika haberi dünya genelinde büyük yankı yarattı. Teknoloji devi şirket, Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki Uygur Türklerinin Çin hükümeti tarafından zorla çalıştırılmasını gerekçe göstererek Ofilm Group ile anlaşmasını sonlandırdı.  

Apple’ın kamera ve diğer parçalarının tedarikçisi olan Çinli şirket Ofilm Group ile yıllar süren ve oldukça büyük bir sözleşmeye sahipti.  


 
Temmuz 2020’den beri birlikte çalışmıyorlar 

Apple’a yakın olan bir kaynak, isminin açıklanmamasını isteyerek yaptığı açıklamada anlaşmanın Temmuz 2020’de feshedildiğini belirtti. Apple yetkililerinden ise henüz konuya ilişkin açıklama gelmedi.  

Geçtiğimiz dönemlerde Çinli Ofilm Group üstü kapalı bir açıklama yapmış, denizaşırı bir müşterisiyle anlaşmalarını durdurduklarını açıklamıştı fakat Apple’ın adını vermemişti. 

Ofilm Group ile çalışmayı durduran ilk firma Apple değil! 

Zorla çalıştırılmalara ve bu sebeple de sömürüye karşı olan pek çok dünya markası şirket, Ofilm ile çalışmasını sonlandırmış durumda.  

İsveç merkezli, dünyanın en fazla ciro yapan markalarından olan H&M de Eylül 2020 tarihinde “azınlıkların zorla çalıştırılması” sebebiyle Ofilm ile iş yapmayı bırakmıştı. H&M, o dönemden beri Sincan Uygur Özerk Bölgesinden pamuk tedarik etmiyor. 

80 binden fazla Uygur Türk’ü zorla çalıştırılıyor 

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü (ASPI) tarafından yayınlanan Şubat 2020 tarihli raporda Çin’in 2017-2019 seneleri arasında 80 binden fazla Uygur Türk’ünü ülkedeki fabrikalarda zorla çalıştırdığı belirtiliyor.

Yorumlar (0)