Antarktika'ya düşen meteorda ortaya çıktı! Mars'ta yaşam var mı?

13 bin yıl önce Antarktika'ya düşen meteorun fosil kalıntıları ile ilgili yapılan yeni çalışmada, eski bulguların tersine, Mars'ta yaşam olduğuna ilişkin herhangi bir ize rastlanmadı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.01.2022, 13:27
Antarktika'ya düşen meteorda ortaya çıktı! Mars'ta yaşam var mı?

13 bin yıl önce Antarktika'ya düşen ve Allen Hills 84001 olarak adlandırılan meteor, 1996 yılında üzerinde fosillerin bulunması ile gündem olmuştu.

Bir patlama neticesinde Mars'tan koptuğu tahmin edilen meteordaki yaşam izleri, önceki araştırmacıları 3,5 milyon yıl evvel Mars’ta su olabileceği düşüncesine sevk etmişti.

Yeni çalışma ‘hayat yok’ diyor 

Carnegie Bilim Enstitüsü'nden Andrew Steele’in yönettiği ekip, Mars'a ait olan ve 1984 yılında Antarktika'ya düşen 2 kilogramlık göktaşının, Mars’ta hayata yönelik hiçbir kanıt içermediğini ortaya koydu.

Steele, göktaşındaki karbon açısından zengin bileşenlerin büyük ihtimalle “kayanın üzerinde tuzlu suyun uzun bir süre akmasıyla oluştuğunu" ifade etti.

‘Hayal kırıklığı yaratan sonuç’

Öte yandan Steele, Mars'ta mikrobiyal hayat olup olmadığını ortaya koymak için Mars’tan Dünya'ya örnek getirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Araştırmacılar, son teknolojiyle toplanan yeni bulguları, 4 milyar yıllık göktaşının Mars'taki ilkel hayata ilişkin beklentiler çerçevesinde değerlendirildiğinde "hayal kırıklığı yaratan sonuç" şeklinde yorumladı.

Yorumlar (0)