Antarktika ile ilgili çarpıcı araştırma

Gerçekleştirilen bir çalışmada, Antarktika'da buz sahanlığının düşünülenden çok daha hızlı bir sürede eriyor olabileceği ortaya konuldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.08.2022, 19:59
Antarktika ile ilgili çarpıcı araştırma

ABD medyasında yer bulan habere göre, Jet İtki Laboratuvarı ve California Teknoloji Enstitüsü'nden bilim insanları, Antarktika'da buz sahanlığının ne kadar zamanda eridiğine ilişkin bir faaliyet yürüttü.

Araştırmacılar, Antarktika'nın buz kıyılarına sıcak ve yoğun okyanus suyunun erime hızını ortaya koyan bir model geliştirdi.

Bahse konu model kullanılarak, buz sahanlığından eriyen ve tatlı olan suyun, buzul tabanındaki sıcak su akıntısına ulaşabileceği ve böylece erime sürecinin daha da hızlanabileceği tespit edildi.

"Tahmin edilenden çok daha hızlı eriyor olabilir"

Çalışmanın yazan Andy Thompson, eğer söz konusu model gerçek dünyadaki gibi ise buz sahanlığı erime hızının, global iklim modellerindeki tahminlerden yaklaşık olarak yüzde 40 oranında daha yüksek olabileceğini kaydetti.

Uzmanlar, değişen iklim sebebiyle hem okyanusların hem de atmosferin ısındığının altını çizerek, buz sahanlığındaki erime hızının daha da artabileceği hususunda uyardı.

Bilim insanlarına göre, yüzlerce metre kalınlığına ulaşabilecek buz tabakaları, ana buz kütlesine koruyuculuk yapıyor ve bütün buz tabakasının okyanus sularına akmasını engelliyor.

Yorumlar (0)