Antarktika Bilim Seferi ekibi Türk Üssü'ne ulaştı

Sefer Lideri Prof. Dr. Ersan Başar,  "Zorlu koşullar altında gerçekleşen seyahatin ardından kıtaya ayak bastık ve bilimsel faaliyetlere başladık." ifadelerini kullandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.02.2020, 15:08
Antarktika Bilim Seferi ekibi Türk Üssü'ne ulaştı

Dördüncü Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne giden bilim heyeti, geçici Türk Bilim Üssü'nün bulunduğu Horseshoe Adası'na vardı. Sefer Lideri Prof. Dr. Ersan Başar, zorlu şartlar altında gerçekleşen seyahat sonrasında kıtaya ayak bastıklarını ve bilimsel faaliyetlere başladıklarını belirtti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalara göre, Antarktika'da Dismal Adası'na GNSS İstasyonu’nun kurulumunun ardından, seferlerine devam eden Türk Bilim Heyeti, geçtiğimiz yıl faaliyete başlayan geçici Türk Bilim Üssü'nün bulunduğu Horseshoe Adası'na vardı.

Bilim heyetinin üsse ulaşmasından sonra hep birlikte İstiklal Marşı okundu ve Türk bayrağı göndere çekildi. Bilim heyeti, penguen ve foklarla birlikte bilim üssünde çalışmaya başladı.

Yolculuk sürecinin tüm aşamalarını takip eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a, üsse ulaştıkları bilgisini veren heyet; Başar liderliğinde bölge için bir tanıma turu düzenledi.  Heyet, araştırma yapacakları bölge ile ilgili fizibilite çalışmaları yürütürken,  Başar, zorlu koşullar ve anlık değişimler yaşanan meteorolojik durumlara rağmen seferin başarılı bir şekilde devam ettiğini belirterek şunları söyledi: "Horseshoe Adası’nda iki adet GNSS istasyonu kuracağız. Aynı zamanda bir yıl önce kurduğumuz meteoroloji istasyonumuzun bakımını yapacağız. Bilimsel çalışmalarda da göl ve deniz suyu örneklemesi yapılacak. Ayrıca karadan da toprak, taş, bitki örnekleri de alınacak. Bu yıl Belarus ve Bulgaristan’dan gelen iki bilim insanı da bizimle birlikte çalışıyor. Diğer ülkelerle iş birliklerine çok önem veriyoruz."

Cumhurbaşkanlığı himayesiyle birlikte, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonuyla 4. Ulusal Bilim Seferi'ni düzenleyen Türkiye, Antarktika'da kurduğu geçici üsle araştırmalarını hızlandırmayı ve danışman ülke konumuna gelmeyi hedefliyor.
 

Yorumlar (0)