Antalya'dan heyecanlandıran haber

Akdeniz Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz, Antalya'nın kıyısında bulunan batığın dünyanın bilinen en eski batığından 200 yıl daha eski olduğunu açıkladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.01.2020, 15:04
Antalya'dan heyecanlandıran haber

Akdeniz Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz’in koordinatörlüğünü yaptığı, Antalya Müze Müdürlüğünün başkanlığında, yabancı bilim insanlarının da katıldığı çalışma sonucu kentin batı kıyılarında Tunç Çağı’na ait olduğu öğrenilen bakır yüklü gemi olduğu tespit edildi. Bulunan batığın önce bilimsel makalesi yayınlandı, ardından ise Vali Münir Karaloğlu tarafından bulgular kamuoyuna duyuruldu. 

Detaylı bir çalışma yapıldı

Akdeniz Üniversitesi öncülüğünde, Uluslararası Sualtı Arkeoloji Enstitüsü, Texas A&M Üniversitesi ve Oxford Üniversitesinden de uzmanların bulunduğu 30 kişiden oluşan ekip, iki gemi kullanarak buluanan batıkta arkeolojik kazı çalışması gerçekleştirdi. Sualtı hekimlerinin gözetiminde, Doç. Dr. Hakan Öniz koordinatörlüğünde ve dünyaca ünlü Prof. Dr. Cemal Pulak’ın da bulunduğu ekip, batık üzerinde araştırma yaptı.

Eserler sergilenecek

Yaklaşık 50 metre derinlikten gün yüzüne çıkarılan eserler, Antalya Müzesi’nde yer alan Antalya Koruma ve Onarım Laboratuvarı’na nakledildi. Yabancı bilim insanlarında da heyecan yaratan eserler, Kemer ilçesine kurulması düşünülen sualtı arkeoloji müzesinde sergilenecek.

Kazı çalışmaları devam ediyor

Doç. Dr. Öniz, Kültür ve Turizm Bakanlığından gerekli izinleri alarak Batı Akdeniz bölgesinde arkeolojik sualtı araştırmaları esnasında belirledikleri batığın kargolarının yayıldığı bölgede çalıştıklarını ifade etti. Alanın üstünü açarak eserlere eriştiklerini ve kazı çalışması yaptıklarını anlatan Öniz, şunları kaydetti: 

“Gemide, milattan önce 16. veya 15. yüzyıllarda muhtemelen Kıbrıs’taki madenlerden çıkartılmış bakır ingotlar bulunuyor. Bu bakır külçeler, yastık formu diye adlandırılan dünyanın en erken örnekleri. 10 kadar silindir formda külçe var. Bakır külçeler taşıyan bir gemi. Farklı malzemeler de bulduk. 3600 yıllık mızrak kalıntısı, buna benzer çeşitli eserler bulundu. Bu külçelerin dünyada toplam beş örneği var. Bir tanesi New York Metropolitan Müzesi’nde, dördü Atina Arkeoloji Müzesi’nde. Dünyada yalnızca beş tanesi bilinen bu külçelerden biz, Antalya kıyılarındaki batığımızda 100’den fazla bulduk. Batıkta yapılan kazı çalışmaları birkaç sene daha devam edecek.”

"Arkeoloji tarihini şekillendirecek bir buluş"

Batığın yabancı bilim insanlarında da büyük heyecan yarattığını, bulguların dünyanın arkeoloji tarihini şekillendirecek kadar önemli olduğunu aktaran Öniz, 50 yıl önce dünyanın en eski batığının Antalya’da Gelidonya Burnu’nda bulunan batık olduğuna ve milattan önce 1200’e tarihlendiğine değindi. Yaklaşık 30 yıl önce de yine dünyanın en eski batığı olarak Kaş bölgesinde Uluburun Batığı’nın bulunduğunu anımsatan Öniz, “Antalya’nın, Kumluca ve Kaş ilçeleri dünyanın en eski batıklarına ev sahipliği yapmakta fakat bizim bulduğumuz bu batık, dünyanın bilinen en eski batığından 200 yıl öncesine dayanıyor. Ticari yük taşıyan dünyanın en eski batığı olduğu çalışmalarla da onaylandı.” diye konuştu.

Yorumlar (0)