Android kullanıcıları dikkat! Bu virüsü kaldırmak imkansız

X Helper adındaki reklam ve spam virüsü Android kullanıcıları için tehdit oluşturuyor. Şimdiye dek 45 bin cihaza bulaşan virüs hiçbir şekilde kaldırılamıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.11.2019, 11:37
Android kullanıcıları dikkat! Bu virüsü kaldırmak imkansız

İlk defa 6 ay önce görülen Xhelper virüsünün yapılan uzun araştırmalar neticesinde kaldırılmasının imkansız olduğu bilgisine erişildi. Android virüsünden şimdiye dek etkilenen cihaz sayısının 45 bin olduğu ve bunların büyük bir oranının Hindistan, Rusya ve ABD’deki kullanıcılar olduğu ifade edildi.

Virüs nasıl bulaşıyor?

Virüs, Google’ın uygulama marketi dışından uygulamaların nasıl yüklenebileceğine ilişkin açıklama yapan web siteleri aracılığıyla, takip edilen adımlar yapıldığında kullanıcıların telefonuna bulaşıyor.

Tehlikeli virüs, banka hesaplarını çalmıyor veya kişisel bilgileri ele geçirmiyor ama sürekli olarak açılır pencerede reklamlar ve spam gösterimi yapıyor. Bildirimler ve reklamlar incelendiğinde mağdurlar başka uygulamaları yüklemesi için market sayfasına yönlendiriyor. Bu da aslında xHelper uygulamasını geliştiren Hacker’ların uygulama yüklendikçe para aldığı sonucunu ortaya çıkarıyor.

‘X Helper’ virüsünü tespit etmek çok zor çünkü kendisini bir Android servisi gibi gösterip kuruyor. Yani virüslü olan uygulamayı kaldırmak işe yaramıyor çünkü reklam gösterimleri ve spam bildirimler atmaya devam ediyor.

X Helper virüsü evrim geçiriyor

Android cihazlar fabrika ayarlarına dönse bile virüs sürekli olarak kendini yüklüyor. Uygulamanın bunu nasıl yaptığı ise henüz bilinmiyor. Bazı kullanıcılar tarafından ücretli güvenlik yazılımlarıyla virüsün silindiği iddia edilse de bu kesin bir bilgi değil. Uygulamanın ise şimdilik kişisel bilgileri ele geçirmemesine rağmen uzun vadede büyük sorunlara yol açabileceği ifade ediliyor.

Yorumlar (0)