Anadolu Üniversitesi, müzik algısını ölçen çevrimiçi test geliştirdi

Eskişehir Anadolu Üniversitesi, geliştirdiği projeyle müzik algısı hakkında bilgi veren bir çevrimiçi test geliştirdi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 14.04.2021, 14:25 15.04.2021, 08:54
Anadolu Üniversitesi, müzik algısını ölçen çevrimiçi test geliştirdi

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde gerçekleştirilen proje kapsamında, müzik üzerine düşünen kişilerin ve herkesin müzik yeteneğinin bilimsel yollar aracılığıyla keşfetmek amacıyla müzik algısı üzerine bir çevrimiçi test geliştirdi.

“İnsanların müzik yeteneğini bilimsel yollarla keşfetmek…”

Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ozan Evrim Tunca koordinatörlüğünde yürütülen bilimsel proje çerçevesinde, insanların müzik algısı hakkında rahat bir şekilde bilgi alabilmesi amacıyla bir çevrimiçi test geliştirildi.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, AMAT’ın, (Anadolu Üniversitesi müzik algısı testi), tanıtım toplantısında konuştu. Müziği, matematik ve felsefe gibi tarihiteki önemli çalışma alanlarından biri olduğu söyleyen Rektör Erdal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tarih boyunca müzik, eğitimin bir parçası ve etkili bir öğretim aracı olarak görülmüştür. Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonunun desteklediği Anadolu Üniversitesi müzik algısı testi projesi (AMAT), insanların müzik yeteneğini bilimsel yollarla keşfetmek ve bunun gelişimini sağlamak amacıyla geliştirildi.”

“Testler çevrimiçi olacak”

Müzik algısı testlerinin çevrimiçi ortamda yapılacağını açıklayan Erdal, başta çocuklar olmak üzere tüm yaşlardan bireylerin, bu proje sayesinde müzik algılarına yönelik bilgi sahibi olabileceklerini açıkladı. Türkiye’de yeni yeteneklerin keşfedilmesini bilimsel temellerle sağlayacağını belirten Erdal, bu projeyi gerçekleştiren Prof. Dr. Şükrü Torun, Prof. Dr. Evim Genç Kumtepe ve Prof. Dr. Ozan Evrim Tunca’ya teşekkürlerini iletti.

Projenin yürütücülerinden Prof. Dr. Tunca, müzik algısı testi projesinin, öğrencilerin ve çocukların müziğe ilişkin yetenekleri ve becerileri hakkında bilgi vermesi amacıyla geliştirildiğini açıklarken sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anadolu Üniversitesi’nin internet sitesinden ulaşılabilecek bu projede amacımız, 7 yaştan itibaren bireylerin müzik algısı hakkında bilgilendirilmelerini sağlayabilecek bilimsel bir testi bütün insanlara ulaştırabilmektir.”

Yapılan konuşmalardan sonra müzik algısı testinin tanıtımı yapıldı.

Yorumlar (0)